29 maja 2015



Tego dania chyba nie trzeba przedstawiać. Burrito, wywodzące się z kuchni meksykańskiej, z łatwością podbiło serca i żołądki ludzi na całym świecie. Obecnie rodzajów burrito jest tyle, ile można stworzyć kombinacji dodatków. Co prawda pierwotnie była to specjalnie doprawiona smażona wołowina posypana żółtym serem w towarzystwie czerwonej fasoli zawinięta w pszenną tortillę, lecz z czasem wymyślano to coraz nowsze wariacje tej przekąski. Obecnie najbardziej popularne burrito poza wołowiną i serem zawiera w sobie sałatę, pomidory, paprykę, ogórka i sos salsa.Często dodaje się do niej również papryczki jalapenos, dla zaostrzenia smaku. Przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak wymaga wprawy - zawijanie tortilli nie jest wcale takie proste ;) 


Burrito
Czas przygotowania: 30-40min
Składniki:
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • opakowanie przyprawy do burrito (na opakowaniu napisane jest, na ile mięsa przewidziana jest dana ilość przyprawy, u mnie było to 70g na 500g wołowiny; polecam mieszankę z lidla, która pojawia się tam w ramach tygodnia meksykańskiego/hiszpańskiego)
  • 4-5 tortilli pszennych
  • sałata
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 100g startego sera
  • sos salsa
  • opcjonalnie: czerwona fasola z puszki, marynowane papryczki jalapenos, sos czosnkowy (zamiast salsy), kiełki, kukurydza, guacamole, kawałki avocado - tutaj jest akurat morze możliwości :)
Przygotowanie:
  • Uwaga: Przygotowanie tortilli - w mikrofali - 30s/1000W, w piekarniku - 10min/180 stopni (będziemy je podgrzewać później, jednak jeśli będziecie korzystać z piekarnika, należy go wcześniej nastawić).
  • Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę (oddzielnie).
  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę, następnie dodać mięso.
  • Podczas smażenia mięsa, stale mieszając dodajemy partiami przyprawę do burrito. 
  • Gdy dodamy już całą przyprawę, dolewamy 3/4 szklanki wody i dalej mięso dusimy, aż zrobi się lekko klejące.
  • W tym momencie podgrzewamy tortille - zwyczajnie wkładamy jedną do mikrofali lub kładziemy na blasze.
  • Wzdłuż średnicy podgrzanej tortilli układamy: sałatę, warzywa, gorące mięso, ser i polewamy sosem salsa.
  • Następnie zawijamy: dokładnie tak, jak na filmiku:

Smacznego!

1 komentarz :

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)