27 listopada 2014


Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, ale jeszcze większymi do Szwedów. U nich pierwsze uroczystości rozpoczynają się 13 grudnia, w Dzień Świętej Łucji, nazywany również Świętem Światła. 

O tym, jak ten dzień się obchodzi opowiem w przyszłym tygodniu, ponieważ nie chcę Wam psuć niespodzianki - bo sami możecie się przekonać, przynajmniej częściowo, jak to wygląda. Ambasada Szwecji organizuje koncert z okazji Dnia świętej Łucji, na którym zobaczyć będzie można przejście orszaku Św. Łucji. Dodatkową "atrakcją" jest możliwość usłyszenia szwedzkiego chóru Young Cathedral Voices z Uppsali. Po szczegóły kliknij tutaj.


Kuchnia skandynawska 2014A teraz przejdźmy do bardziej kulinarnych tematów. Ostatnio przeglądając szwedzkie świąteczne przepisy zauważyłam, że wiele z nich zawiera szafran. Pogrzebałam trochę w internecie i wyczytałam, że wypieki z tą przyprawą są ściśle związane z Dniem Świętej Łucji. Zgodnie z legendą, Święta Łucja miała przynieść światło podczas najdłuższej nocy w roku. Jak to się ma do szafranu? Otóż nadaje on wypiekom złocistą jak płomień świecy barwę. 

Jako przedsmak tej uroczystości dzielę się z Wami przepisem na typowe szwedzkie ciasto szafranowe - Saffranskaka. Przepis tym razem nie jest mój, nie zdobyłam go również podczas podróży. Przetłumaczyłam przepis szwedzkiej bogini kuchni, Leili Lindholm. Ale przepis na Lussekatter, który Wam udostępnię już niebawem, pochodzi z Vansbro i cieszy się wielopokoleniowym stażem :)




Saffranskaka
Składniki:
  • 2,5dl cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1 dl (100ml) tłustego mleka
  • 0,5g szafranu (ja dodałam 2 szczypty)
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 3,5dl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ewentualnie - 2 łyżki rumu
Przygotowanie:
  • Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
  • Wymieszać jajka, cukier puder i cukier wanilinowy tak, aby składniki dokładnie się połączyły (ale nie ubijać!).
  • W rondelku zagotować mleko z szafranem, odstawić aby trochę wystygło, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.
  • Dodać szafranowe mleko do masy jajecznej, wymieszać. (W tym momencie można dodać rum).
  • Porcjami, stale mieszając, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (wcześniej razem wymieszane).
  • Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami kokosowymi lub mielonymi migdałami (tradycyjna bułka tarta źle smakuje z ciastami).
  • Przelewamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min (po upływie 25 min sprawdzamy patyczkiem czy jest wilgotne w środku - moje było nadal wilgotne po upływie 40 min, więc co piekarnik to... obyczaj).
  • Zostawiamy ciasto do wystudzenia. Można je podać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem królewskim czy białą czekoladą. Generalnie najlepiej wygląda polane/posypane czymś białym :)
Smacznego!

zBLOGowani.plŚwiąteczne słodkości!

6 komentarzy :

  1. ciekawa z szafranem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować, wypieki z szafranem są naprawdę wyjątkowe :)

      Usuń
  2. Mmm, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powiem, że nie, ale Lussekatter i tak biją na głowę wszelkie inne wypieki z szafranem!

      Usuń
  3. Ach, u Ciebie jak zwykle tak pięknie, że aż mam kompleksy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj co Ty mówisz, ja patrzę z zazdrością na Twoje cudowne pierniczki... małe dzieła sztuki :)

      Usuń

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)