17 grudnia 2014



Dekadentyzm na pierwszą myśl nie jest kojarzony pozytywnie. W zasadzie jedyne, co nam w związku z tym przychodzi do głowy, to nurt w sztuce i literaturze, opierający się na lęku przed chaosem, którego spodziewano się wraz z końcem tysiąclecia. W istocie nie wiadomo było, czego się wtedy spodziewać, i to skłaniało ludzi do pesymistycznych rozmyślań nad końcem świata i sensem ludzkiej egzystencji.
Jednakże "dekadentyzm" można skojarzyć z czymś zupełnie innym. Coraz częściej przeglądając zagraniczne blogi czy serwisy z przepisami lub inspiracjami kulinarnymi można znaleźć wzmianki o "decadent chocolate cake" czy "decadent lemon tart". Znaczy to mniej więcej "worth dying for", czyli ciasto, za które warto nawet umrzeć. Słowem - najlepszy według autora wypiek w swojej kategorii.

Od kilku tygodniu chodził za mną obraz klasycznej szarlotki. Minimum dodatków, minimum włożonej pracy. Nie wiem, czy zobaczyłam zdjęcie gdzieś w internecie, czy po prostu mi się przyśniło, ale wiedziałam, że muszę swoją wizję zrealizować. 

Naturalnie, gdy tylko nadarzyła się okazja (tj. dostaliśmy działkowe jabłka od dziadków), szarlotka powstała. I z ręką na sercu nazywam ją dekadencką, bowiem nie znam smaczniejszego, a zarazem prostszego przepisu, niż ten tutaj. I mimo, że moja ulubiona w tej kategorii jest szarlotka z bezą, to właśnie ta dekadencka zagości na stałe na naszym rodzinnym stole.


Dekadencka Szarlotka
Czas przygotowania:            20min
Czas chłodzenia ciasta:              1h
Czas pieczenia:                   20 min
Całkowity czas:                1h40min
Składniki:
  • 180g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
    + ewentualnie: łyżka śmietanki kremówki (gdyby ciasto nie chciało się kleić)
  • 2 spore kwaśne jabłka + 2 łyżeczki cukru do posypania
  • cynamon
  • imbir
Przygotowanie:
  • W misce umieścić: masło, mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Zagnieść. Jeśli ciasto będzie sypkie i nie będzie chciało się zagnieść, dodać łyżkę śmietanki kremówki.
  • Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
  • W międzyczasie przygotować jabłka - umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 2-3mm, formując koło o średnicy 40-43cm. 
  • Odcisnąć na środku kontur dna formy do pieczenia o średnicy około 26 cm i ułożyć wewnątrz niego plasterki jabłka (jak na zdjęciu).
  • Posypać jabłka cukrem, cynamonem i imbirem.
  • Nadmiar ciasta na zewnątrz koła z jabłkami kroimy jak na zdjęciu - będziemy je zawijać i układać we wiatraczek na jabłkach.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
  • Podawać na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, można posypać rodzynkami, jednak równie wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, w surowym stylu.
Smacznego!

1 komentarz :

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)