Dekadentyzm na pierwszą myśl nie jest kojarzony pozytywnie. W zasadzie jedyne, co nam w związku z tym przychodzi do głowy, to nurt w sztuce i literaturze, opierający się na lęku przed chaosem, którego spodziewano się wraz z końcem tysiąclecia. W istocie nie wiadomo było, czego się wtedy spodziewać, i to skłaniało ludzi do pesymistycznych rozmyślań nad końcem świata i sensem ludzkiej egzystencji.
Jednakże "dekadentyzm" można skojarzyć z czymś zupełnie innym. Coraz częściej przeglądając zagraniczne blogi czy serwisy z przepisami lub inspiracjami kulinarnymi można znaleźć wzmianki o "decadent chocolate cake" czy "decadent lemon tart". Znaczy to mniej więcej "worth dying for", czyli ciasto, za które warto nawet umrzeć. Słowem - najlepszy według autora wypiek w swojej kategorii.
Od kilku tygodniu chodził za mną obraz klasycznej szarlotki. Minimum dodatków, minimum włożonej pracy. Nie wiem, czy zobaczyłam zdjęcie gdzieś w internecie, czy po prostu mi się przyśniło, ale wiedziałam, że muszę swoją wizję zrealizować.
Naturalnie, gdy tylko nadarzyła się okazja (tj. dostaliśmy działkowe jabłka od dziadków), szarlotka powstała. I z ręką na sercu nazywam ją dekadencką, bowiem nie znam smaczniejszego, a zarazem prostszego przepisu, niż ten tutaj. I mimo, że moja ulubiona w tej kategorii jest szarlotka z bezą, to właśnie ta dekadencka zagości na stałe na naszym rodzinnym stole.
Dekadencka Szarlotka
Czas przygotowania: 20min
Czas chłodzenia ciasta: 1h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1h40min
Składniki:
- 180g masła
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
+ ewentualnie: łyżka śmietanki kremówki (gdyby ciasto nie chciało się kleić) - 2 spore kwaśne jabłka + 2 łyżeczki cukru do posypania
- cynamon
- imbir
Przygotowanie:
- W misce umieścić: masło, mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Zagnieść. Jeśli ciasto będzie sypkie i nie będzie chciało się zagnieść, dodać łyżkę śmietanki kremówki.
- Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
- W międzyczasie przygotować jabłka - umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2-3mm, formując koło o średnicy 40-43cm.
- Odcisnąć na środku kontur dna formy do pieczenia o średnicy około 26 cm i ułożyć wewnątrz niego plasterki jabłka (jak na zdjęciu).
- Posypać jabłka cukrem, cynamonem i imbirem.
- Nadmiar ciasta na zewnątrz koła z jabłkami kroimy jak na zdjęciu - będziemy je zawijać i układać we wiatraczek na jabłkach.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
- Podawać na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, można posypać rodzynkami, jednak równie wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, w surowym stylu.
Pięknie się prezentuje ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń52 year-old Associate Professor Kalle Simnett, hailing from Sioux Lookout enjoys watching movies like "Swarm, The" and Scouting. Took a trip to Madara Rider and drives a Bentley 4 Litre "The Green Hornet". dlaczego nie zobaczyc tutaj
OdpowiedzUsuń