16 grudnia 2014

Nawiązując do Ratatouille i wspomnianej w tamtym poście refleksji, mam dla Was kolejną potrawę, którą każdy świeżak w kuchni będzie w stanie przygotować. 

Mimo, że przepis jest śmiesznie prosty, danie należy do tych bardziej wykwintnych, gdyż mieści się w kategoriach kuchni tajskiej. Jest bardzo aromatyczne, ponieważ krewetki przed panierowaniem moczy się w mleku kokosowym (jednak nie jest to obowiązkowy krok w przygotowaniach). Ponieważ we wszelkich kuchniach azjatyckich niemal każdej potrawie towarzyszy porcja ryżu, nie inaczej jest w tym przypadku. Dzięki temu nawet niewielką porcją można się nasycić.

Pierwotnie miałam te krewetki przygotować w tempurze, jednak zostało mi sporo wiórków po zrobieniu mleczka kokosowego w kosmicznej ilości, dlatego też uznałam, że najlepiej będzie je do czegoś wykorzystać. Dzięki panierce kokosowej krewetki nabrały bardziej egzotycznego aromatu i nie czuć było w smaku efektów smażenia. Wszystkie walory smakowe idealnie dopełnił ryż gotowany z łyżeczką kurkumy i curry oraz sos słodko-kwaśny, na który przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie, jednak (ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu) nie zapisałam strony, a przepisy tam były świetne!




Krewetki w panierce kokosowej
Czas moczenia w mleku: 1h
Czas przygotowania: 45min
Czas całkowity:             ~2h
Składniki:
  • 400g krewetek
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleczka kokosowego lub zwykłego (do moczenia krewetek)
  • 1 łyżka curry
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
sos:


  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

  • Przygotowanie:
    • Krewetki przez 1h moczymy we wcześniej przygotowanym mleczku kokosowym (lub w zwykłym mleku).
    • Rozgrzewamy olej na patelni.
    • Obtaczamy krewetki kolejno w mące wymieszanej z łyżką curry, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec we wiórkach kokosowych, trzymając krewetkę cały czas za ogonek.
    • Zapanierowane krewetki układamy na patelni i smażymy 3-5min po każdej stronie.
    • Usmażone krewetki delikatnie wyciągamy z patelni i układamy na półmisku wcześniej wyłożonym ręcznikiem papierowym (aby pochłoną nadmierną ilość oleju).
    • Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w małej miseczce do momentu ich idealnego połączenia.
    • Krewetki zdejmujemy z ręcznika papierowego i układamy na półmisku.
    • Serwować z ryżem, najlepiej curry. 
    Smacznego!

    1 komentarz :

    1. Jadłam kiedyś krewetki połączenie z kokosem i przyznaję - pycha. :) Sama w domu rzadko robię krewetki...

      OdpowiedzUsuń

    Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)