Mimo, że przepis jest śmiesznie prosty, danie należy do tych bardziej wykwintnych, gdyż mieści się w kategoriach kuchni tajskiej. Jest bardzo aromatyczne, ponieważ krewetki przed panierowaniem moczy się w mleku kokosowym (jednak nie jest to obowiązkowy krok w przygotowaniach). Ponieważ we wszelkich kuchniach azjatyckich niemal każdej potrawie towarzyszy porcja ryżu, nie inaczej jest w tym przypadku. Dzięki temu nawet niewielką porcją można się nasycić.
Pierwotnie miałam te krewetki przygotować w tempurze, jednak zostało mi sporo wiórków po zrobieniu mleczka kokosowego w kosmicznej ilości, dlatego też uznałam, że najlepiej będzie je do czegoś wykorzystać. Dzięki panierce kokosowej krewetki nabrały bardziej egzotycznego aromatu i nie czuć było w smaku efektów smażenia. Wszystkie walory smakowe idealnie dopełnił ryż gotowany z łyżeczką kurkumy i curry oraz sos słodko-kwaśny, na który przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie, jednak (ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu) nie zapisałam strony, a przepisy tam były świetne!
Krewetki w panierce kokosowej
Czas moczenia w mleku: 1h
Czas przygotowania: 45min
Czas całkowity: ~2h
Składniki:
- 400g krewetek
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mleczka kokosowego lub zwykłego (do moczenia krewetek)
- 1 łyżka curry
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
sos:
Przygotowanie:
- Krewetki przez 1h moczymy we wcześniej przygotowanym mleczku kokosowym (lub w zwykłym mleku).
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Obtaczamy krewetki kolejno w mące wymieszanej z łyżką curry, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec we wiórkach kokosowych, trzymając krewetkę cały czas za ogonek.
- Zapanierowane krewetki układamy na patelni i smażymy 3-5min po każdej stronie.
- Usmażone krewetki delikatnie wyciągamy z patelni i układamy na półmisku wcześniej wyłożonym ręcznikiem papierowym (aby pochłoną nadmierną ilość oleju).
- Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w małej miseczce do momentu ich idealnego połączenia.
- Krewetki zdejmujemy z ręcznika papierowego i układamy na półmisku.
- Serwować z ryżem, najlepiej curry.
Smacznego!
Jadłam kiedyś krewetki połączenie z kokosem i przyznaję - pycha. :) Sama w domu rzadko robię krewetki...
OdpowiedzUsuń