Z tego, co mi wiadomo, Rocky Road goszczą od dawien dawna na amerykańskich stołach wigilijnych, jednak od dłuższego już czasu pojawiają się również na stołach szwedzkich. Podejrzewam, że Północni smakosze pokochali je ze względu na słabość do solonych słodyczy. Rocky Road w Szwecji można spotkać z dodatkiem solonych żelków lukrecjowych, które większość Szwedów uwielbia. Komponują się one idealnie z czekoladą i solonymi orzeszkami ;)
Rocky Road
Czas przygotowania: 10-20min
Czas studzenia: 3-4h
Czas całkowity: ~4h
Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej (2 tabliczki)
- 200g czekolady mlecznej (2 tabliczki)
- 1 szklanka pistacji
- 1 szklanka orzeszków ziemnych (polecam solone)
- 1 szklanka drobnych pianek marshmallows (do kupienia w Marks&Spencer)
- 3/4 szklanki pokrojonych w kosteczkę krówek
- 1 łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
- Czekolady rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, odstawiamy, aby nieco ostygły.
- Do głębokiej miski wrzucamy większość pistacji, orzeszków, pianek i krówek (zostawiamy trochę do posypania).
- Zalewamy rozpuszczoną czekoladą, dosypujemy sól i mieszamy tak, aby wszystkie składniki były dokładnie pokryte czekoladą.
- Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, żeby to była podłużna forma, aluminiowa, lub ceramiczne naczynie żaroodporne, również podłużne lub prostokątne).
- Posypujemy pozostałymi składnikami i ugniatamy łyżką, aby masa była dokładnie rozprowadzona w formie.
- Odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce - nie do lodówki.
- Gdy masa zastygnie, kroimy ją w kosteczki 2,5x2,5cm.
Rocky Road to idealny prezent na święta - wystarczy je ładnie zapakować.
Smacznego !
jakie pyszne słodkości!!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie rewelacyjne. :) I takie nietypowe!
OdpowiedzUsuńOryginalne! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmmm... pysznie wygladaja! Dziekuje za udzial w akcji))
OdpowiedzUsuńOstatnio mamy fazę na orzechy, bo po świętach zostało ich baaardzo dużo :D Już wykonałyśmy przepyszny tort wieloorzechowy (zapraszamy na naszego bloga) ale jeszcze ich trochę zostało. Przepis ciekawy i pewnie wykonamy w wolnym czasie ;)
OdpowiedzUsuń