
Pizza Neapolitańska
z Szynką i Rukolą
Ciasto - noc wcześniej
Czas przygotowania sosu: 10-15min
Czas przygotowania pizzy: 10-15min
Czas pieczenia: 7-8min
Razem: 30-40min
Składniki:
ciasto
- 4-5 szklanek mąki typu 00 (mąki do pizzy)
- 1-2 płaskie łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 i 3/4 szklanki bardzo zimnej wody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
sos
- 2 puszki pomidorów krojonych w sosie (2x400g)
- 1 cebula dymka pokrojona w drobną kosteczkę
- 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę do czosnku
- przyprawy do smaku (ja dodałam po łyżeczce bazylii i oregano, dodatkowo dodałam również garść poszarpanych świeżych liści bazylii, płaską łyżeczkę soli, 2 spore szczypty cukru i pieprz)
- starty ser mozarella w kostce (ok. 75-100g)
- szynka lub bekon pokrojone w kawałki
- świeża rukola i garść liści bazylii do podania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w głębokiej misce i wyrabiać na całkiem kleistą i jednolitą masę; wersja maszynowa - wyrabiać na odpowiednim trybie pracy przez 4 min, potem chwilę wyrabiać dłońmi.
- Odstawić ciasto na 5min, powtórzyć krok pierwszy.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folia spożywczą, odstawić na 30min w ciepłe miejsce, po czym wstawić do lodówki na noc (jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodać troszkę mąki, jeśli jest za suche - dodać 1-2 łyżki wody).
- Na 2h przed pieczeniem wyciągnąć ciasto z lodówki.
- Sos: Na oliwie zeszklić cebulkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek; Zalać pomidorami z puszki, dodać przyprawy i dusić 10-15min, stale mieszając.
- Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozciągnąć na spory, raczej cienki placek (ciasto i tak bardzo rośnie) wielkości blachy lub kamienia, którą dysponujecie.
- Każdy placek posmarować sosem, położyć na nie pokrojoną szynkę, posypać gęsto mozarellą.
- Piec 5-8min w najwyższej możliwej temperaturze, na jaką możecie ustawić piekarnik (u mnie było to 230 stopni, piekłam 8min).
- Po wyciągnięciu z piekarnika posypać rukolą i świeżą bazylią.
Smacznego !
Pyszna :-)
OdpowiedzUsuń