Zrobiłam tą przyprawę korzenną i nie mogłam się powstrzymać, żeby czegoś nie upiec. Uwielbiam jak jej zapach unosi się w domu, tak samo jak uwielbiam otwierać puszkę, gdzie przechowuję wypieki - nic nie może się równać z tym aromatem. Nie znam bardziej świątecznego zapachu.
Przypominam Wam (warszawiakom), że dziś wieczorem odbędzie się uroczysty koncert z okazji Dnia Świętej Łucji. Będzie można zobaczyć, jak obchodzi się to święto w Szwecji i posłuchać typowych świątecznych pieśni w wykonaniu chóru ze Szwecji. Już nie mogę się doczekać!
Dla tych z poza stolicy i wszystkich, którym nie uda się dotrzeć na miejsce, aby podziwiać osobiście - w niedzielnym poście opiszę obchody Święta Światła i opublikuję przepis na Lussekatter - drożdżowe bułeczki szafranowe, które również mają swoje miejsce w tradycji obchodzenia tego dnia.
Bezglutenowe Muffiny Piernikowe
Składniki:- 250g mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre.
- Powoli, porcjami, łączymy je ze sobą (za pomocą łyżki)
- Wypełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości.
- Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

jakie pyszności:)
OdpowiedzUsuń