5 grudnia 2014

Bezglutenowe Muffiny Piernikowe

Zrobiłam tą przyprawę korzenną i nie mogłam się powstrzymać, żeby czegoś nie upiec. Uwielbiam jak jej zapach unosi się w domu, tak samo jak uwielbiam otwierać puszkę, gdzie przechowuję wypieki - nic nie może się równać z tym aromatem. Nie znam bardziej świątecznego zapachu. 

Przypominam Wam (warszawiakom), że dziś wieczorem odbędzie się uroczysty koncert z okazji Dnia Świętej Łucji. Będzie można zobaczyć, jak obchodzi się to święto w Szwecji i posłuchać typowych świątecznych pieśni w wykonaniu chóru ze Szwecji. Już nie mogę się doczekać!

Dla tych z poza stolicy i wszystkich, którym nie uda się dotrzeć na miejsce, aby podziwiać osobiście - w niedzielnym poście opiszę obchody Święta Światła i opublikuję przepis na Lussekatter - drożdżowe bułeczki szafranowe, które również mają swoje miejsce w tradycji obchodzenia tego dnia.


Bezglutenowe Muffiny Piernikowe
Składniki:

  • 250g mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
  • Mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre.
  • Powoli, porcjami, łączymy je ze sobą (za pomocą łyżki)
  • Wypełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości.
  • Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
zBLOGowani.plKorzenne przysmaki
Świąteczne słodkości!

1 komentarz :

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)