23 grudnia 2014

Masa krówkowa o smaku Werther's Original


Szczęście to zrobić coś przepysznego zupełnie przypadkiem. Tak też mi się ostatnio udało - miałam zrobić zwykłe krówki, lecz moja masa krówkowa smakiem bardziej przypominała cukierki Werther's Original, a według niektórych osób - nawet Daim. 

Powinno to stanowić wystarczającą zachętę. Masę można wykorzystać wielorako - jako wypełnienie kruchej tarty, nadzienie do czekoladek, czy po prostu podać je w formie znanych wszystkim krówek. Przygotowanie nie jest jakoś mocno trudne czy skomplikowane i w normalnych warunkach kuchennych można taką słodkość sporządzić, jednak najlepiej, aby mieć na wyposażeniu termometr cukierniczy (aczkolwiek bez niego również da się obejść). 
Masa Krówkowa
o smaku Werther's Original
Czas gotowania: 15-20min
Czas stygnięcia:         4-6h
Czas całkowity:          4-6h
Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka masła
  • 5-6 łyżeczek soli morskiej
  • 1,5 szklanki białego syropu kukurydzianego (ja dodałam golden syrup)
  • opcjonalnie - gęsta śmietanka 36%
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki umieścić w głębokim rondelku i podgrzewać na średnim ogniu.
  • Gotować przez 15-20 min, stale mieszając drewnianą lub silikonową łyżką (gdy zacznie się gotować, włożyć termometr cukierniczy do garnka, nie wyjmować do końca, podgrzewać, dopóki nie osiągnie 240 stopni).
  • Jeśli chcecie, aby Wasza masa nadawała się do smarowania/wypełnienia, w trakcie gotowania należy dodać podgrzaną w innym rondelku śmietanę, gotować razem przez 10-15 minut.
  • Masę przelewamy do wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia formy (do pieczenia lub naczynia żaroodpornego) i zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
  • Jeśli przygotowywaliście masę na karmelki, można ją pokroić, jeśli do smarowania - można ją przełożyć łyżką do słoika.
Smacznego !

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)