Szczęście to zrobić coś przepysznego zupełnie przypadkiem. Tak też mi się ostatnio udało - miałam zrobić zwykłe krówki, lecz moja masa krówkowa smakiem bardziej przypominała cukierki Werther's Original, a według niektórych osób - nawet Daim.
Powinno to stanowić wystarczającą zachętę. Masę można wykorzystać wielorako - jako wypełnienie kruchej tarty, nadzienie do czekoladek, czy po prostu podać je w formie znanych wszystkim krówek. Przygotowanie nie jest jakoś mocno trudne czy skomplikowane i w normalnych warunkach kuchennych można taką słodkość sporządzić, jednak najlepiej, aby mieć na wyposażeniu termometr cukierniczy (aczkolwiek bez niego również da się obejść).
Masa Krówkowa
o smaku Werther's Original
Czas gotowania: 15-20min
Czas stygnięcia: 4-6h
Czas całkowity: 4-6h
Składniki:- puszka mleka skondensowanego
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka masła
- 5-6 łyżeczek soli morskiej
- 1,5 szklanki białego syropu kukurydzianego (ja dodałam golden syrup)
- opcjonalnie - gęsta śmietanka 36%
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w głębokim rondelku i podgrzewać na średnim ogniu.
- Gotować przez 15-20 min, stale mieszając drewnianą lub silikonową łyżką (gdy zacznie się gotować, włożyć termometr cukierniczy do garnka, nie wyjmować do końca, podgrzewać, dopóki nie osiągnie 240 stopni).
- Jeśli chcecie, aby Wasza masa nadawała się do smarowania/wypełnienia, w trakcie gotowania należy dodać podgrzaną w innym rondelku śmietanę, gotować razem przez 10-15 minut.
- Masę przelewamy do wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia formy (do pieczenia lub naczynia żaroodpornego) i zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
- Jeśli przygotowywaliście masę na karmelki, można ją pokroić, jeśli do smarowania - można ją przełożyć łyżką do słoika.
Smacznego !
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)