Sernik na zimno można przygotować na wiele różnych sposobów - w formie tradycyjnego ciasta, w salaterkach, w foremkach... Moim zdaniem w pucharkach do lodów prezentują się najbardziej elegancko. Ten przepis sprawdzi się idealnie na Sylwestra, na skromne przyjęcie, bankiet czy w jako letnia alternatywa dla lodów. Jedynym problemem może być znalezienie granatów, który przypada na naszą jesień i zimę ;)
Mini serniczki z galaretką z granatów
Czas przygotowania: 2h
Czas chłodzenia: 1h
Czas całkowity: 3h
Składniki:
- 1 owoc granatu + 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki cukru
- 0,5kg twarogu potrójnie zmielonego (lub sernikowego)
- 100g biszkopcików
- 1 galaretka cytrynowa
- ok. 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru (+ewentualnie więcej do smaku)
Przygotowanie:
- Galaretkę cytrynową rozrobić w 1 szklance wrzątku, odstawić, aby lekko stężała (ma być gęsta, ale wciąż lekko płynna).
- Obrać owoc granatu, ziarenka umieścić w niedużym garnku.
- Zalać je wodą tak, aby wszystkie ziarenka były nią przykryte, wsypać 2 łyżki cukru i zagotować.
- Gdy woda zacznie się gotować, przelać 1 chochlę (bez owoców) do szklanki, wsypać żelatynę i dokładnie ją wymieszać, aby się rozpuściła.
- Przelać rozpuszczoną żelatynę do garnka, gotować jeszcze 2 minuty i odstawić do chłodu, aby galaretka przybrała temperaturę pokojową.
- Twaróg zmiksować z lekko stężoną galaretką cytrynową i 1/4 szklanki cukru.
- Biszkopty pokruszyć w melekserze.
- Do każdej salaterki wsypać po 2,5 łyżki pokruszonych biszkoptów, zalać je 2 łyżkami mleka, wymieszać i ugnieść tak, aby warstwa była płaska.
- Następnie rozprowadzić masę serową, którą na koniec polać galaretką z granatów.
- Salaterki trzymać w chłodzie (niekoniecznie w lodówce) do momentu podania.