W dzisiejszych czasach Yule Log są często bogato przystrojone dekoracjami tematycznymi lub świątecznymi. My zdecydowaliśmy się na tą leśną szatę graficzną, a w zimowy klimat wprowadziliśmy ciasto przyprószając je lekko cukrem pudrem.
W wielu krajach ciasto to jest nieodłącznym elementem świąt, tak jak w Polsce makowiec. Na naszym wigilijnym stole też nie mogło go zabraknąć, a ze względu na swoją lekkość i intensywny czekoladowo-rumowy smak, który chwalił każdy, kto próbował, stał się tradycją świąteczną.
Bûche de Noël
Czas przygotowania ciasta: 30min
Czas studzenia ciasta: 30 min
Czas przygotowania kremu: 10 min
Czas przygotowania polewy: 15 min
Czas dekorowania: ~1h
Czas całkowity: ~2h 30min
Składniki:
ciasto
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 3-4 łyżki mleka
- czysta ściereczka i cukier puder do podsypania
krem i polewa
- 500g śmietanki kremówki
- 60g margaryny Palma w złotym opakowaniu
- 150g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
dekoracja
- marcepan
- barwniki spożywcze
- kakao
- cukier puder
Przygotowanie:
- Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą, po czym dodawać porcjami do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Czystymi trzepaczkami miksera ubić białka na niezbyt sztywną pianę i dodać porcjami do ciasta. Mieszać do momentu dokładnego połączenia składników. Płaską, prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto tak, aby miało prostokątny kształt. Piec 15 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć ciasto na posypaną cukrem pudrem czystą ściereczkę, odkleić papier do pieczenia i zwinąć ciasto (ze ściereczką) w roladę, zaczynając od długiego boku. Pozostawić na 30 min w chłodnym miejscu (nie w lodówce).
- Krem: Ubić śmietankę na sztywno. Dodać cukier i kakao i wymieszać składniki. W kąpieli wodnej rozpuścić 50g czekolady mlecznej, lekko wystudzić i przelać do śmietanki. Ubijać przez chwilę. Rozwinąć ciasto, posmarować 1/3 kremu i zawinąć w roladę.
- Polewa: W rondelku rozpuścić masło i pozostałą część czekolady. Przelewać masę powoli do pozostałej części kremu, cały czas mieszając mikserem. Krem rozprowadzić na roladzie tak, aby przypominał korę drzewa.
Dekoracje w dużej mierze zależą od fantazji osoby przygotowującej, nasza kłoda wyglądała w ten sposób:
Smacznego!
To ciasto jest tak piękne, że naprawdę z ciężkim sercem byśmy go jadły. Często trafiamy na ten wypiek, ale nigdy nie podjęłyśmy się tego wyzwania, które Tobie wyszło znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Dziękuję za słowa uznania :) Ciasto nie jest trudne do przygotowania i daje wiele radości przy ozdabianiu, ja polecam :)
Usuń