Ponieważ zauważyłam, że w różnych regionach Europy używa się mieszanki różnych przypraw korzennych, zastrzegam, że ta, którą Wam prezentuję, jest typowo Polska. Proporcje są proste - wystarczy zapamiętać, że najpopularniejsze wśród korzennych przyprawy (cynamon i imbir) dodajemy w podwójnej ilości. Oprócz tego w mieszance muszą się znaleźć: kardamon, pieprz czarny, goździki, anyż gwiaździsty i gałka muszkatołowa.Tak przygotowana przyprawa korzenna jest bardzo mocna i aromatyczna, więc nie ma potrzeby dodawania do potraw równowartości zawartości torebek sklepowych przypraw korzennych. Czasem starczą 2 łyżeczki. Wszystko jest kwestią Waszego smaku :)
1 grudnia 2014
Przyprawa korzenna
Autor:
Unknown
TAGI:
przyprawa korzenna
,
przyprawy
,
świąteczne
,
zima
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)