Jednak po 4 opublikowanych przepisach uznałam, że to za duże ograniczenie zakresu przepisów, i blog umarł śmiercią naturalną. Dzisiaj przeglądałam go, żeby sprawdzić, ile przepisów można by jeszcze wykorzystać tutaj, i znalazłam niezłą perełkę... Otóż 3 z moich postów dostały 178008 googlowskich +1, przy zaledwie 79 wyświetleniach :D
Zatem jeśli przepis podobał się tak szerokiej rzeszy czytelników, obowiązkowo Wam go prezentuję, mimo, że bardzo nie w sezonie. Ale potwierdzam, były przepyszne ;)
Muffiny Jagodowe
Czas przygotowania: 25min
Czas pieczenia: 25min
Czas całkowity: ~1h
Składniki:- 250g mąki kukurydzianej (lub 125g mąki pszennej i 125g mąki kukurydzianej, jeśli nie macie nietolerancji glutenu)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
- 3/4 szklanki świeżych jagód
Przygotowanie:
- Mieszamy oddzielnie składniki mokre i suche (bez jagód).
- Za pomocą widelca lub łyżki łączymy obie masy (ciasto nie musi być jednolite).
- Umyte i obrane z ewentualnych ogonków jagody dodajemy do ciasta i rozprowadzamy w całej masie.
- Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek.
- Pieczemy około 25 min w 170 stopniach (na złoty kolor).
No bo czy można takich muffinek nie pokochać...? :)
OdpowiedzUsuń