
Burrito
Czas przygotowania: 30-40min
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebulka dymka
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- opakowanie przyprawy do burrito (na opakowaniu napisane jest, na ile mięsa przewidziana jest dana ilość przyprawy, u mnie było to 70g na 500g wołowiny; polecam mieszankę z lidla, która pojawia się tam w ramach tygodnia meksykańskiego/hiszpańskiego)
- 4-5 tortilli pszennych
- sałata
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 ogórek
- 100g startego sera
- sos salsa
- opcjonalnie: czerwona fasola z puszki, marynowane papryczki jalapenos, sos czosnkowy (zamiast salsy), kiełki, kukurydza, guacamole, kawałki avocado - tutaj jest akurat morze możliwości :)
Przygotowanie:
- Uwaga: Przygotowanie tortilli - w mikrofali - 30s/1000W, w piekarniku - 10min/180 stopni (będziemy je podgrzewać później, jednak jeśli będziecie korzystać z piekarnika, należy go wcześniej nastawić).
- Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę (oddzielnie).
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę, następnie dodać mięso.
- Podczas smażenia mięsa, stale mieszając dodajemy partiami przyprawę do burrito.
- Gdy dodamy już całą przyprawę, dolewamy 3/4 szklanki wody i dalej mięso dusimy, aż zrobi się lekko klejące.
- W tym momencie podgrzewamy tortille - zwyczajnie wkładamy jedną do mikrofali lub kładziemy na blasze.
- Wzdłuż średnicy podgrzanej tortilli układamy: sałatę, warzywa, gorące mięso, ser i polewamy sosem salsa.
- Następnie zawijamy: dokładnie tak, jak na filmiku:
Smacznego!
Pyszne.
OdpowiedzUsuń