Zrobiłam szybkie rozeznanie w najbardziej polecanych przepisach w sieci i naskrobałam coś na ich kształt na kartce. Ilość czekolady potroiłam, dodałam więcej kakao, zmniejszyłam ilość jajek i wszystko podwoiłam, bo porcja jumbo - na 8 osób.
Jak się okazało, porcja jumbo zadowoliła naszą ósemkę, przyszłą parę młodą i mojego przyjaciela, a wszystko znikło w mgnieniu oka i jeszcze chcieli więcej. Oczywiście udekorowane były niebanalnie - miałam na Halloween zrobić zapewne wielu osobom znane muffinki-sowy z ciasteczek Oreo i M&M's'ów. Jednak nawał pracy nie pozwolił mi się zrealizować, powiedziałam sobie, że zrobię je później. Bo w końcu sowy niekoniecznie muszą wiązać się z Halloween.
O dekorowaniu muffinek będą oddzielne posty - "How to...", ale na to trzeba będzie trochę poczekać. Na razie próbuję sprostać zadaniu ogarnięcia HTMLa i CSSa na potrzeby mojego bloga, bo postów jest coraz więcej i wypadałoby te przepisy skatalogować. Ale rubryka "How to..." na pewno się pojawi !
Czekoladowo Czekoladowe Muffiny
(ok. 30 sztuk)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka rumu
- 3 tabliczki czekolady (ja dałam 1 gorzką i 2 mleczne firmy "Goplana" - rewelacyjnie smakuje w wypiekach)
Przygotowanie:
- W oddzielnych miskach mieszamy składniki mokre i suche (oprócz czekolady).
- Łączymy je mieszając łyżką.
- Czekoladę miksujemy na drobną posypkę w blenderze lub ścieramy na tarce.
- Dodajemy prawie całą czekoladę do ciasta - zostawiamy 1/3 szklanki.
- Przygotowujemy papilotki i nagrzewamy piekarnik do 185 stopni.
- Napełniamy foremki ciastem do 2/3 wysokości, posypujemy od góry czekoladą.
- Pieczemy przez 15-20 minut.
Gotowe !
O, u Ciebie też sówki. Urocze! :)
OdpowiedzUsuńAleż ślicznie Ci wyszły :) Urocze :)
OdpowiedzUsuń