5 listopada 2014

Lekkie Zapiekanki z Tuńczykiem


Te zapiekanki są według mnie hitem. Robi się je szybciutko, bez żadnych komplikacji, a wyglądają elegancko i są pyszne w smaku. Do tego mają niską zawartość tłuszczu i można je przechowywać przez tydzień w lodówce. To tak w ramach szybkiego comebacku do diety refluksowej.


Zmiany na blogu powoli dobiegają końca. Wreszcie mam swoje logo (efekt kilkugodzinnej pracy i zarwanej nocy), posty są jako tako przypisane do swoich kategorii. Mam nadzieję, że żadnego nie ominęłam... Teraz mogę się skupić wyłącznie na tworzeniu nowych przepisów :)


Lekkie zapiekanki z tuńczykiem

Składniki:
  • 250g serka ricotta
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 białka
  • pół łyżeczki soli
  • 250g kaszy kuskus
  • kostka rosołowa lub bulion do przygotowania kaszy
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • czarne oliwki (około 15)
  • świeże oregano lub tymianek
Przygotowanie:
  • Przygotowujemy kuskus: wrzucamy kostkę rosołową do miski z kaszą i zalewamy ją wrzącą wodą minimalnie powyżej powierzchni kaszy (lub postępujemy w ten sam sposób zalewając kaszę zdjętym z ognia, gorącym bulionem).
  • Gdy kasza będzie gotowa (wsiąknie wodę, ok. 5-7 min), przekładamy ją do naczynia żaroodpornego (lub kilku małych) i rozsmarowujemy równomiernie na spodzie tak, aby cały był zakryty.
  • Na kaszę wykładamy odsączonego tuńczyka z puszki. 
  • Kroimy oliwki i rozsypujemy je na tuńczyku, podobnie postępujemy z ziołami.
  • W wysokim naczyniu umieszczamy serek ricotta, jogurt grecki, białka i sól. 
  • Miksujemy ok. 3-5 minut aż składniki idealnie się połączą.
  • Wylewamy do naczynia z zapiekanką.
  • Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 170 stopni (lub dopóki masa serowa przestanie zachowywać się jak galareta i wyraźnie stwardnieje na wierzchu c: ).
Smacznego!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)