15 października 2014

Daimtårta - Szwedzki torcik Daim



Jakiś czas temu moja siostra obchodziła imieniny. Mimo że jak na normalne rodzeństwo przystało kłócimy się średnio co 5 minut, i tak chciałam jej sprawić jakąś miłą i smaczną niespodziankę. Ponieważ torcik Almondy zrobił furorę, postanowiłam przygotować jego słodszą siostrę, torcik Daim. Czym się różnią? Almondy to 2 warstwy ciasta migdałowego przełożone i ozdobione pysznym kremem jajecznym. Daim ma o połowę mniej ciasta i kremu, ale za to dodatkową cieniutką warstwę bitej śmietany i czekoladę z karmelkami daim. Oba smakują rewelacyjnie, więc decyzja była ciężka. Jednak zaważył fakt, że torciku Daim jeszcze nigdy nie robiłam, więc byłby kolejnym ewenementem. I był.

Torcikiem zachwycona była moja siostra, Mama, Tata i reszta rodzeństwa. Wychwalili go Babcia z Dziadkiem i Ciocią. Zaaprobowany został również przez longboardowców. Słowem, nie było osoby, która go próbując, nie pokochała jego smaku. Przekonacie się sami !





Torcik Daim


Składniki:
Migdałowy spód
  • 175g mielonych migdałów
  • 3 białka
  • 70g cukru pudru
Krem
  • 3 żółtka
  • 50ml tłustego mleka
  • 35g cukru pudru
  • 85g masła (lub margaryny)
Wykończenie
  • 1 szklanka śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru pudru (nie czubate)
  • 2 tabliczki czekolady Daim 100g (lub 2 tabliczki mlecznej czekolady i 40g posypki Daim)
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
  • Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
  • Dodać mielone migdały i wymieszać masę łyżką.
  • Uformować na papierze do pieczenia ciasto o średnicy 24cm (można odrysować wzór cyrklem) lub piec w silikonowej formie o takich wymiarach (bardziej polecam papier).
  • Piec 20 minut w 175 stopniach.
  • Po wyciągnięciu odstawić do ostygnięcia.
  • W rondelku wymieszać żółtka, cukier i mleko mikserem (ale nie ubić!), po czym doprowadzić masę do wrzenia.
  • Wymieszać mikserem ponownie i odstawić na 10-15min.
  • Dodać masło (zimne), postawić rondelek na gazie i mieszać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników (byle nie doprowadzić do wrzenia ponownie).
  • Krem odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.
  • Ubić 1 szklankę śmietanki kremówki, dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę.
  • Rozprowadzić krem na migdałowym spodzie, wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Powtórzyć czynność z bitą śmietaną - tutaj jednaka należy bardziej uważać, krem będzie się mieszał ze śmietanką, dlatego trzeba to zrobić bardzo delikatnie.
  • Rozpuścić w rondelku czekoladę.
  • Jeśli jesteście szczęściarzami którzy posiadają posypkę Daim (wiem, że można ją dostać w krajach skandynawskich), rozsypcie ją równomiernie na bitej śmietanie.
  • Ubić 1/2 szklanki kremówki i powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę, stale miksując.
  • Czekoladę rozprowadzić delikatnie na schłodzonym torciku, najlepiej tak, aby cały był nią przykryty. 
  • Przed podaniem schłodzić prze 1-2 godziny.
  • Najlepiej smakuje do kawy, ale z herbatą jest tak samo pyszny :)

5 komentarzy :

  1. Zapisuję przepis, bo świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś wypiek z Daimem i nawet podany na tej samej paterze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmmmm... Daim zawsze uświetni każdy deser. Pochwal się swoimi pysznościami ! :)

      Usuń
  3. Mmm, cudownie słodki, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)