Tak trochę smęcąc każdemu o tej gramatyce wpadłam w dziwny nastrój - z jednej strony wciąż tliły się we mnie resztki zapału do nauki, a z drugiej niechęć do językowego wyzwania przytłaczała mnie na tyle, że nawet odechciewało się sięgnąć po książkę. Co w tym momencie robi typowa studentka?
Moja przyjaciółka lodówka jeszcze nigdy nie zawiodła. Cukinia, pomidory, pieczarki... jakaś szynka i camembert. Kruche ciasto. Przyprawy. Po 40 minutach pieczenia i kawałku quiche wyciągnęłam książki i zaczęłam się uczyć do matur.
Quiche
z szynką szwarcwaldzką i camembertem
Składniki:
Składniki:
kruche ciasto
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (z pełnego przemiału)
- 140g masła
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
- 2 szczypty soli
- ulubione przyprawy (ja dodałam przyprawy z suszonych pomidorów i czosnku)
wypełnienie
- 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 10 plasterków o średnicy 4-5 cm)
- 1 duży pomidor
- 4 pieczarki
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 3 białka
- 2 serki camembert
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
kruche ciasto
- Mąkę dokładnie przesiać (wymieszać jedną z drugą).
- W głębokiej misce wymieszać mokre składniki.
- Dodać mąkę i zagnieść ciasto.
- Przygotować formę o średnicy 30 cm - jeśli jest silikonowa, nie trzeba nic robić; jeśli jest metalowa, należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Dokładnie wyłożyć formę ciastem - uformować ścianki jak do tarty.
- KONIECZNIE porób widelcem dziurki na całej powierzchni ciasta - zapobiegasz w ten sposób pojawianiu się bąbli powietrza pod ciastem co deformuje kształt spodu.
- Podpiec ciasto (10 min w 180 stopniach).
wypełnienie
- Cukinię, pieczarki i pomidora kroimy na plasterki.
- Plasterki szynki kroimy na 5-6 pasków każdy (będą przypominały trochę bacon strips).
- Serki camembert ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Białka mieszamy ze śmietaną, po czym dodajemy starty ser.
- Tuż po wyciągnięciu kruchego spodu z piekarnika układamy według własnej fantazji warzywa i szynkę, posypujemy solą, po czym na wierzchu rozsmarowujemy masę serową.
- Całość pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
Quiche jest daniem francuskim. Tradycyjnie przyrządzane jest na kruchym spodzie, jednak równie dobrze można wykorzystać do tego gotowe ciasto francuskie. Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno, a jego wypełnienie zależy w gruncie rzeczy tylko od fantazji kuchcika. I od zawartości lodówki.
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)