7 października 2014

Dyniowe ciasteczka z żurawiną


Te ciasteczka powstały bardzo spontanicznie. Dosłownie, wrzucałam do miski to, co znalazło mi się pod ręką. Musiałam w ekspresowym tempie zużyć otwarty słoik dyniowego puree. Miało też być fit, bo zaczęłam odpracowywać skutki wakacyjnego lenistwa. Dodałam jeszcze żurawinę, bo jesień to okres przeziębień i o zakażenia nerek też nie ciężko (a działa ona bardzo korzystnie na układ moczowy). Do tego jeszcze orzechy do smaku. Powstałe ciastka były rewelacyjne w smaku. Puszyste, miękkie w środku, o delikatnym smaku, nie za słodkie. Idealnie pasują do gorącej herbaty z cytryną i miodem, mogą się również sprawdzić w połączeniu z grzanym winem. Są bardzo treściwe, więc z powodzeniem zastąpią drugie śniadanie czy podwieczorek. Ale co ja się będę nad nimi rozwodzić, spróbujcie sami.




Dyniowe ciasteczka z żurawiną
Składniki:

  • 400g mąki pełnoziarnistej
  • 250g masła/margaryny
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka żurawiny
  • 125g cukru
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
  • Zmielić orzechy.
  • Umieścić w głębokim naczyniu mąkę, cukier, masło, puree z dyni i mielone orzechy i zagnieść ciasto.
  • Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową i zagniatać do momentu aż wszystkie składniki będą dokładnie rozprowadzone po całym cieście.
  • Formować nieduże kulki, rozpłaszczać je ręką lub wałkiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wykrawać z nich szklanką równe koła o grubości ok. 1cm (lepiej więcej niż mniej).
  • Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia.
  • Można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamykanym słoju lub metalowym pudełku, jednak wątpię, żeby było co przechowywać ;)

4 komentarze :

  1. Mmm, uwielbiam takie :) Z dynią i żurawiną musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, są naprawdę przepyszne. Orzechy nadają im typowo "jesiennego" smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)