W piątek skończyłam miesięczne praktyki w Centrum Zdrowia Dziecka. Szukałam pomysłu na coś słodkiego, niedużego, eleganckiego i smacznego. Miało zachęcić osoby rzadko jedzące słodycze. Przypomniałam sobie jak jadłam w Vansbro pyszny torcik migdałowy. Bardzo słodki krem zrównoważony lekkim i puszystym biszkoptem migdałowym, a wszystko posypane prażonymi migdałami, co nadawało mu niepowtarzalny smak. Ciasto idealnie pasowało do okazji. Muszę przyznać, że przy robieniu tak się nim objadłam, że głupio mi było jeść kolejny kawałek z technikami audiologii dla których go przygotowałam :D
Szwedzki Torcik Migdałowy
Składniki:
Migdałowy spód
- 150g mielonych migdałów
- 5 białek
- 135g cukru pudru (2dl)
Krem
- 5 żółtek
- 100ml mleka
- 70g cukru pudru (1dl)
- 175g masła (lub margaryny)
Wykończenie
- 50g płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
- Dodać mielone migdały i wymieszać masę łyżką.
- Formować na papierze do pieczenia ciasta o średnicy 24cm (można odrysować wzór cyrklem) lub piec w silikonowej formie o takich wymiarach (każdy spód pieczemy oddzielnie).
- Piec 20 minut w 175 stopniach.
- Po wyciągnięciu odstawić do ostygnięcia.
- W rondelku wymieszać żółtka, cukier i mleko mikserem (byle nie ubić!), po czym doprowadzić masę do wrzenia.
- Wymieszać mikserem ponownie i odstawić na 10-15min.
- Dodać masło (zimne), postawić rondelek na gazie i mieszać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników (byle nie doprowadzić do wrzenia ponownie).
- Krem odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.
- Wyprażyć migdały na patelni.
- Po ostygnięciu ciasta i kremu można zabrać się za "składanie" torciku - spody przekładamy kremem, rozsmarowujemy go naokoło ciasta jak i również na wierzchu (mają być nim pokryte w całości).
- Torcik posypać migdałami lub poukładać je wedle własnej fantazji.
- Przed podaniem najlepiej go schłodzić. Najlepiej smakuje do kawy :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)