Frozen - Mrożony Jogurt z Truskawkami
Czas mrożenia: 6-10h
Składniki:
- 400ml (duże opakowanie) dobrej jakości jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki waniliowej odżywki białkowej lub 2-3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
- 4 truskawki do dekoracji, kombinacja: więcej truskawek, jeśli chcecie, aby Wasz deser miał smak truskawkowy
- płatki owsiane, kukurydziane, starta czekolada lub inne owoce - opcjonalnie
- UWAGA!: ten deser powstaje w maszynce do lodów lub/i blenderze o dużej mocy (np. Thermomix).
Przygotowanie:
- Jogurt umieścić w misie blendera lub w maszynce do lodów, dokładnie wymieszać z odżywką lub/i serkiem homogenizowanym czy wcześniej przygotowanym musem z truskawek (truskawki zmiksowane na mus w blenderze).
- Wstawić na minimum 6h do zamrażarki (najlepiej sprawdzać co 2h czy nasz jogurt nie jest już przypadkiem bryłą lodu, czego nie chcemy - każda zamrażarka ma inną moc).
- Gdy jogurt jest na tyle twardy, że nie da się go swobodnie jeść łyżeczką, umieszczamy całość w misie blendera i rozdrabniamy.
- Dzielimy na porcje i ozdabiamy ulubionymi dodatkami.
- Jak zrobić truskawkowy kwiat lotosu? Aby go przygotować, potrzebne wam będą dokładnie 4 truskawki, najlepiej aby były ładne i symetryczne. Jedną (większą) kroimy nie do końca na 6 cząsteczek (górna truskawka na zdjęciu), a pozostałe truskawki kroimy na połówki. Połówki układamy na około, a na środku umieszczamy truskawkę przedzieloną na 6 części i lekko ją rozkładamy.
Smacznego !