Z racji tego, że mam silną alergię na sztuczne barwniki i konserwanty, cały czas poluję na naturalne sposoby barwienia żywności. Jakiś rok temu trafiłam na zieloną kawo-herbatę - matcha latte - japoński napój przygotowany z najdroższej - japońskiej - zielonej sproszkowanej herbaty matcha. Od pół roku w mojej szafce czekało pudełeczko herbaty, cały czas niewykorzystane. Aż w końcu trafił do mnie idealny pomysł - sernik, zielony sernik!
Nie obyło się bez hecy. Coś dzisiaj wisiało w powietrzu, widocznie tak musiało się stać, zapomniałam dostać jednego składnika, chciałam ratować masę serową, przelewam do miski... I zapomniałam, że spód z kruchych ciasteczek nie będzie się wiecznie trzymał dna. Wszystko mi się zmieszało. Ale szybko wpadłam na pomysł, żeby zmiksować wszystko razem i zrobić mini serniczki. Wyszły obłędne, pierwszy raz nie kręciłam nosem na sernik, toteż wszystkim Wam polecam :) To naprawdę bardzo proste!
Mini Serniczki Matcha
Czas przygotowania: 25min
Czas pieczenia: 35min/porcja
Składniki:
- 250-400g ciasteczek typu digestive (na sernik dodatkowo 50-100g masła)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1kg sera zmielonego na sernik
- 1/2-3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki japońskiej herbaty matcha + 2-3 łyżki wrzątku
- do dekoracji: bita śmietana (można ją zabarwić), czekolada, świeże owoce (najlepiej wyglądają czerwone)
Przygotowanie:
- Jeśli robicie sernik, potrzebujecie więcej ciasteczek i więcej masła (miksujemy w blenderze ciastka i wiórki kokosowe, dodajemy masło, potem formujemy z tego spód sernika w tortownicy), jeśli wolicie przygotować mini serniczki z foremek, wystarczy paczka ciasteczek, a masło jest niepotrzebne.
- Ciasteczka miksujemy na proszek w blenderze razem z wiórkami kokosowymi.
- Przekładamy ser twarogowy do miski, dodajemy jajka, kruszone ciasteczka (jesli przygotowujecie sernik, nie dodajecie ciasteczek - one tworzą spód) i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie.
- W szklance dokładnie rozpuszczamy energicznie mieszając herbatę, dodajemy do mleka skondensowanego, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do masy serowej (którą również dokładnie mieszamy).
- Masę serową rozlewamy do foremek (masa nie rośnie, więc można je niemal maksymalnie wypełnić) i wstawiamy do piekarnika na 15min, po czym redukujemy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 25min.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać aż serniczki ostygną, potem można je dekorować i podawać.
Smacznego !