Gdy tylko go spróbowałam, orzekłam przy wszystkich - "Jeśli będę mieć kiedyś dziecko, na jesień będę je faszerować dyniowym puree. A jak mu nie będzie smakować, to sama zjem." Ta zmiksowana dynia jest rewelacyjna. A jakie daje możliwości jeżeli chodzi o przepisy ! Od razu kilka zrodziło się w mojej głowie. Jeden wykorzystałam tego samego dnia robiąc Kremową zupę dyniową.
Puree z dyni to w zasadzie podstawa jeśli chodzi o dyniowe przepisy. Można z niego zrobić zupy, sosy, ciasta, polewy. Taka papka z powodzeniem może być posiłkiem dla niemowlaka. Jedyną komplikacją są rozmiary dyni... Bo jest duża. A jako że mamy dużo miąższu, to i przygotowanie puree zajmuje dużo czasu. Jednak dla takiej przyjemności warto poświęcić te kilka godzin - przygotowanie puree z dyni zawczasu znacznie skraca czas przygotowania innych dyniowych posiłków ;)
Dyniowe Puree
Czego potrzebujemy?
- dynia
- folia aluminiowa
- blender
- 1-2 sloiki
Jak przygotowujemy?
- Dynię kroimy na średniej grubości kawałki.
- Każdy z nich owijamy folią aluminiową tak, aby w żadnym miejscu nie była goła.
- Układamy obok siebie na blasze i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wyciągnięciu zdejmujemy miąższ łyżką ze skórki i wrzucamy do misy blendera.
- Miksujemy przez 15s aż do uzyskania gładkiej, lekko puszystej papki.
- Przekładamy do słoika.
- Jeśli planujemy odłożyć puree na dłuższy czas, należy słoiki zawekować.
W jakiej temperaturze należy ją piec?
OdpowiedzUsuńniedopatrzenie, nie napisałam. ;) 180 stopni
Usuń