24 września 2014



Wczorajszy pierwszy dzień jesieni obchodziliśmy bardzo dyniowo. Resztę deszczowego, przygnębiającego dnia po powrocie z praktyk spędziłam na planowaniu co przyrządzić z olbrzymiej, najpiękniejszej dyni, jaką kiedykolwiek widziałam. Dokładnie tak je sobie kiedyś wyobrażałam, jak Mama czytała mi opowiadania o Kubusiu Puchatku. Perfekcyjne dynie na perfekcyjnym polu Królika. Aż żal było ją rozcinać...

Ale od wewnątrz była jeszcze wspanialsza. Gdy Wojtuś, mój najmłodszy brat, spojrzał na pierwszy wykrojony przeze mnie kawałek dyni, padło pierwsze z serii pytanie "co to jest":
"Czy to jest papaja?". Jakby się zastanowić, kolorem pasowało. Zapachem również. Tylko pestki się nie zgadzały. Miała zadziwiająco dużo miąższu, z czego bardzo się cieszyłam. Od razu wrzuciłam jej kawałki do piekarnika i prawie do końca dnia przerabiałam ją na puree. W międzyczasie przygotowywaliśmy też codzienną obiadokolację. Ja objęłam odpowiedzialność nad zupą. Ta, którą wczoraj zrobiłam, stała się absolutnym hitem i na stałe zawita w naszym jesiennym menu.Ciężko było zgadnąć, co do niej dodałam. "Czy tam jest wanilia? bo tak pachnie."-"Tu jest biały pieprz?"-"Czy dodawałaś jakiejś przyprawy indyjskiej?"-"hmmmmmm... A czy tu w ogóle jest dynia?". Jednak znajomość składu nie była niezbędna. Zupa zniknęła w niecałe 10 minut.

Zaletą przepisu jest to, że jest zadziwiająco prosty w przygotowaniu.  Zupy nie trzeba długo gotować, więc jej przyrządzenie zajmuje niewiele czasu. A smakuje nieziemsko. Pogodną jesienią :)






Kremowa zupa z dyni

Składniki:

  • 1-1,5 l wody
  • 3 szklanki dyniowego puree (mniej więcej z połowy średniej wielkości dyni)
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka indyjskiego curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ziele angielskie
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • śmietanka 30% do smaku
  • sól - ilość wedle własnych upodobań
Przygotowanie:
  • Zagotować wodę w garnku, wrzucić kostkę rosołową i ziele angielskie.
  • Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, wrzucić do blendera z cynamonem i miodem i zmiksować dopóki nie znikną grudki.
  • Masę jabłkową dokładnie wymieszać z dyniowym puree.
  • Pastę dyniowo jabłkową dodać razem z przyprawami i solą do gotującego się bulionu, dokładnie mieszając.
  • Na koniec gotowania dodać sok z cytryny, zamieszać, wyłączyć gaz i odczekać 10 min.
  • Dodać trochę śmietanki - można nią porobić wzorki, wtedy zupa będzie wyglądała efektowniej.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)