
Każdy szwedzki przepis na moim blogu ma swoją historię. Nie inaczej jest z tym dzisiejszym. Muszę tutaj zaznaczyć, że jestem okropnym łakomczuchem i mam oddzielny żołądek na desery. Nie ważne, jak dużo zjem na lunch, i tak nie odmówię słodkości. Tak więc będąc w Szwecji ostatnim razem nie odmówiłam na zaproszenie do najlepszej w miasteczku kawiarni - Vansbro Konditori & Bageri. Wybór ciast i ciastek był porażający, ale ja od początku się ukierunkowałam - jagody. Była jagodowa Princesstårta, były inne ciasta. Moją uwagę przykuły małe tartaletki z jagodami.

Tartaletki Jagodowe
Składniki:
Ciasto
- 150 g masła
- 120 ml cukru pudru (82g - ok. 80g)*
- 1 jajko
- 100 ml mąki ziemniaczanej (76g - ok. 80g)*
- 200 ml mąki pszennej (136g - ok. 140g)*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie
- 1 l jagód*
- 1/4 l borówek*
- 100 ml cukru pudru*
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 300 ml kwaśnej, gęstej, wiejskiej śmietany*
*W Szwecji korzysta się w dużej mierze z miarek objętościowych, co wbrew pozorom jest bardzo wygodne - zamiast wagi wszystko można odmierzyć za pomocą jednego naczynia ;)
Przygotowanie:
- Ciasto: Utrzeć masło z cukrem.Dodać jajko, wymieszać.Dodać resztę składników, zagnieść ciasto lub wymieszać je dokładnie drewnianą łyżką.Formy na tartaletki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Dno i boki każdej foremki wyłożyć ciastem (należy uważać, aby nie było za cienkie), wyrównać łyżką, porobić dziurki widelcem.
- Wypełnienie: Na dno każdej z tartaletek wysypać trochę jagód i borówek.Wymieszać dokładnie cukier puder, cukier wanilinowy, jajko i śmietanę.Wylać do każdej foremki 2-3 łyżki masy śmietanowej.
- Pieczenie: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 45min (do momentu, kiedy ciasto będzie złotobrązowe w kolorze).
- Podawać z ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Tarta Jagodowa
Składniki:
Ciasto
- 180 g masła
- 50g drobnego cukru do wypieków
- 1 żółtko
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie
- 1 l jagód*
- 1/4 l borówek*
- 100 ml cukru pudru*
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko, 1 białko
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g twarogu sernikowego lub serka ricotta
- 300 ml kwaśnej, gęstej, wiejskiej śmietany
*W Szwecji korzysta się w dużej mierze z miarek objętościowych, co wbrew pozorom jest bardzo wygodne - zamiast wagi wszystko można odmierzyć za pomocą jednego naczynia ;)
Przygotowanie:
- Ciasto: Utrzeć masło z cukrem.Dodać żółtko i mleko, wymieszać.Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Dno i boki każdej formy wyłożyć ciastem (należy uważać, aby nie było za cienkie), wyrównać łyżką, porobić dziurki widelcem.
- Formę z samym spodem wstawić na 15min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Wypełnienie: Jagody i borówki wymieszać z 50 g mąki ziemniaczanej.W oddzielnym naczyniu wymieszać dokładnie mikserem cukier puder, cukier wanilinowy, jajko, białko, ser i śmietanę.Na podpieczone dno tarty wysypać owoce i zalać je masą śmietanowo-serową.
- Pieczenie: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 30min (do momentu, kiedy ciasto będzie złotobrązowe w kolorze).
- Podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Smacznego !
Wyglądają smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTake it Izzy