Pomyślałam sobie, że nie mogę ich nie zrobić na Ostatki. Dlaczego tak? Ano, bo Szwedzi obchodzą tego dnia Fettisdag - odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Tego dnia można sobie pozwolić na zjedzenie tylu Semli, ile pomieści żołądek. Dlatego też inna nazwa tego dnia brzmi Semmeldag - Dzień Semli. Zachęcam do przygotowania, bo warto :) Chociaż nie ukrywam, że lepiej za pierwszym razem spróbować ich u źródła.
Semlor
ok. 18 sztuk
Czas przygotowania: ok. 3h
Składniki:
- 50g drożdży
- 150g rozpuszczonego masła
- 1,5dl cukru
- 300ml mleka
- 1 łyżeczka kardamonu (mogą być ziarenka, niekoniecznie proszek)
- 1 jajko + 1 roztrzepane jajko do smarowania
- pół łyżeczki soli
- 10-11dl mąki extra wypiek (lub zwykłej mąki pszennej) - 10dl odpowiada objętości 1l, w Szwecji dla ułatwienia wszystkie kuchenne miary opierają się tylko na objętości.
- 250g migdałów +2,5dl cukru-pudru +ok. 1/2 szklanki mleka
- 500g śmietanki kremówki 36%
- cukier-puder do posypania
Przygotowanie:
- 300ml mleka zagotować z kardamonem (jeśli ziarenka, później odcedzić), poczekać aż ostygnie do temp. 36 stopni, dodać drożdże, jajko, rozpuszczone masło, cukier i sól, wymieszać.
- Wyrabiać ciasto, dodawać porcjami mąkę.
- Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30min, przykryte ściereczką lub folią spożywczą (porobić dziurki, żeby ciasto oddychało).
- Podzielić ciasto na 18 porcji, uformować z nich bułeczki, ustawić na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach.
- Zostawić pod przykryciem na 45min.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
- Bułeczki posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 10min (można włączyć termoobieg, to się zarumienią, jednak należy to kontrolować, aby się nie przypiekły za mocno, mi niektóre wyszły czarnawe ;)
- Po upieczeniu ściągnąć z blachy i zostawić do ostygnięcia.
- Migdały zmielić w melekserze na proszek, dodać 2,5dl cukru-pudru i chwilę jeszcze miksować.
- Ubić śmietankę, wstawić do lodówki (można dodać w trakcie ubijania łyżkę cukru pudru do smaku).
- Nożyczkami kuchennymi wycinać trójkąty na skórce bułeczki, dla ułatwienia podaję link do wideo: KLIK.
- Wyciągnąć część ciasta ze środka, ciasto wrzucić do 1/2 szklanki mleka, czapeczkę odłożyć.
- Postąpić w ten sposób z każdą bułeczką.
- Namoczone ciasto wrzucić do zmielonych migdałów, wymieszać dokładnie tak, aby masa była lekko kremowa - jeśli trzeba, dodać więcej mleka - i nadziewać nią każdą bułeczkę.
- Wyciskać rękawem cukierniczym śmietanę na każdą semlę, przykryć czapeczką.
- Na sam koniec posypać wszystkie bułeczki cukrem-pudrem.
Przygotujcie zapasy Semli, bo już jutro Fettisdag !