1 lutego 2015


W pieczeniu magdalenek wprawiam się coraz bardziej. W zasadzie wystarczyło je upiec kilka razy, żeby się rozeznać. Ale wpadłam na jedną ciekawostkę, z cyklu tych praktycznych - gdy foremki natłuści się masłem, nie olejem, magdalenki nie przylepiają się aż tak do nich nie przylepiają i ładnie się odrywają. Tak samo z czasem pieczenia - gdy wydłuży się go o te 5-10 min, będą bardziej wypieczone, twardsze na wierzchu, będą
miały brzuszek i będą uroczo zazłocone :)



Migdałowe Magdalenki z Czekoladą
Czas przygotowania:                     10min
Czas chłodzenia:                                1h
Czas przygotowania do pieczenia: 10min
Czas pieczenia:                             20min
Czas całkowity:                                 ~2h
Składniki:

  • 3 jajka
  • 130g rozpuszczonego, wystudzonego masła + do natłuszczenia foremek
  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru migdałowego lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 50g kropelek czekoladowych lub 50g startej czekolady
Przygotowanie:
  • Jajka ubijamy z cukrem mikserem, aż potroją swoją objętość, a masa stanie się jasna.
  • Dodajemy pozostałe składniki, masło i czekoladę na końcu, delikatnie mieszając mikserem.
  • Odstawiamy masę na 1h do lodówki - w tym czasie można wysmarować foremki do magdalenek masłem.
  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  • Napełniamy foremki do połowy wysokości (lub do 3/4), układamy na blasze, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 min na złoty kolor.
  • Po wyciągnięciu czekamy chwilę aż foremki przestygną i wyciągamy z nich ciasteczka, smarujemy ponownie masłem i powtarzamy dalsze czynności.
  • Mi wyszło około 50 malutkich magdalenek.
Smacznego !
Walentynkowe menu