W pieczeniu magdalenek wprawiam się coraz bardziej. W zasadzie wystarczyło je upiec kilka razy, żeby się rozeznać. Ale wpadłam na jedną ciekawostkę, z cyklu tych praktycznych - gdy foremki natłuści się masłem, nie olejem, magdalenki nie przylepiają się aż tak do nich nie przylepiają i ładnie się odrywają. Tak samo z czasem pieczenia - gdy wydłuży się go o te 5-10 min, będą bardziej wypieczone, twardsze na wierzchu, będą
Migdałowe Magdalenki z Czekoladą
Czas przygotowania: 10min
Czas chłodzenia: 1h
Czas przygotowania do pieczenia: 10min
Czas pieczenia: 20min
Czas całkowity: ~2h
Składniki:
- 3 jajka
- 130g rozpuszczonego, wystudzonego masła + do natłuszczenia foremek
- 150g mąki
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru migdałowego lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 50g kropelek czekoladowych lub 50g startej czekolady
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z cukrem mikserem, aż potroją swoją objętość, a masa stanie się jasna.
- Dodajemy pozostałe składniki, masło i czekoladę na końcu, delikatnie mieszając mikserem.
- Odstawiamy masę na 1h do lodówki - w tym czasie można wysmarować foremki do magdalenek masłem.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Napełniamy foremki do połowy wysokości (lub do 3/4), układamy na blasze, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 min na złoty kolor.
- Po wyciągnięciu czekamy chwilę aż foremki przestygną i wyciągamy z nich ciasteczka, smarujemy ponownie masłem i powtarzamy dalsze czynności.
- Mi wyszło około 50 malutkich magdalenek.
Smacznego !