23 lutego 2015

Kiedyś pisałam, że lubię potrawy barwne i aromatyczne. Zgoda. Ale są też takie, które mimo, że zbytnio nie pachną, wyglądają tak zachęcająco, że żołądek wręcz nakazuje przynajmniej troszeczkę spróbować. Ewentualnie więcej niż troszeczkę.
Do takich właśnie należą Fresh Spring Rolls. Ci kuzyni Sajgonek są bardzo popularni w całej Azji, w Australii, a także w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Ameryki Południowej. To taki ciekawy sposób stworzenia niezwykłej przekąski ze zwykłych składników. W jednym "Wiosennym Naleśniku" może się znaleźć niemal wszystko, co zechcecie - od szczypiorku po wszelkiego rodzaju ryby, mijając po drodze warzywa, owoce i krewetki. Zazwyczaj podaje się je z sosami i dipami.


Moja myśl co do składników zrodziła się - jak zazwyczaj - spontanicznie. Tym razem nie obyło się bez konsultacji, ponieważ ciężko było mi się zdecydować, które połączenie wybrać na początek. Wygrała rukola, która idealnie zaostrza smak przekąski. Szczególnie zachęcam do przygotowania, ponieważ nie zajmuje to dużo czasu, a po świętach i karnawale odrobina zdrowszego jedzenia może bardzo korzystnie wpłynąć na organizm :)

Fresh Spring Rolls
z awokado, mango i rukolą
Czas przygotowania: 30-40min
Składniki:
  • 12 arkuszy papieru ryżowego Spring Roll
  • 1 nieduże mango
  • 1 awokado
  • 1 starta na małych oczkach marchewka
  • rukola
  • około 12 łyżeczek sosu sambal oelek (po 1 na każdego Spring Rollsa)
  • sos sojowy i ocet ryżowy do podania (zmieszane w proporcji 3:1, razem ok. 1/2 szklanki)
Przygotowanie:


  • Mango i awokado obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w miarę możliwości słupki (grube, soczyste, tylko podłużne).
  • Arkusz papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąknie (ja od razu zwilżałam drugi, szybciej szło).
  • Na środku układać nieduże porcje składników.





  • Aby zacząć zawijać Spring Rollsa musimy ustawić nadzienie tak, aby awokado i mango, które tworzą jego bryłę, były ułożone poziomo.
  • Zawijamy prawą i lewą krawędź papieru ryżowego do środka.
  • Zaczynając od dołu, zawijamy Spring Rollsa jak naleśniki.
  • W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi arkuszami papieru.
  • Po zawinięciu wszystkich Spring Rollsów, ułożyć je na półmisku, a na dno wylać sos sojowy.

Smacznego !
Wielki Post 2015 Zdrowa przekąska