22 lutego 2015

Batoniki Musli o smaku Masła Orzechowego

 Co prawda pomylenie godzin, w związku z czym również opuszczenie inauguracji nie wróży dobrze na początek nowych studiów, jednak ciągle pozostaję dobrej myśli. "Nie taki diabeł zły, jak go piszą". Po intensywnym weekendzie pełnym sprzątania, segregowania materiałów związanych z poprzednim kierunkiem i robienia miejsca na elektronikę na półkach zaopatrzyłam się też w umilacze.
"Jak się stresuję to jem, okej?"
Były batoniki kakaowe, teraz czas na mój drugi ulubiony smak. Kto nie kocha masła orzechowego? Domyślam się, że niewielka garstka ludzi. A w takim wydaniu można je jeść bez stresu o zły wpływ na zdrowie :)
Batoniki Musli o smaku Masła Orzechowego
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 20min + studzenie
Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka jagód goji
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
  • Orzeszki ziemne mielimy w blenderze na proszek.
  • Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na lepką, zbitą masę (ale też nie za bardzo!), którą da radę formować (łyżką oczywiście).
  • Przekładamy wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia chleba (moja ma 12x50cm i idealnie starcza na taką porcję), po czym dokładnie wgniatamy ją w dno formy, aby zminimalizować przestrzenie z powietrzem.
  • Są dwie szkoły: albo wstawiamy formę na 5min do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, albo wstawiamy ją na noc do lodówki. Osobiście polecam pierwszą metodę, ponieważ za każdym razem działała, natomiast czasami po nocy w lodówce batoniki wciąż były za mało sklejone i się kruszyły. Należy jedynie pamiętać o tym, aby po upieczeniu również mocno powgniatać ciasto w formę, ponieważ podczas pieczenia ta masa jakby rośnie. Można to zrobić zwykłą łyżką, ewentualnie czystym tłuczkiem do ziemniaków.
  • Po ostudzeniu pokroić masę na podłużne batoniki.
  • Uwaga! jeśli masa będzie za mało kleista, batoniki nie wyjdą, stąd lepiej dodać miodu więcej niż mniej.
Smacznego ! :)
Zdrowa przekąska