Gdy rozmawiałam z moimi szwedzkimi przyjaciółmi cały czas powtarzali, że koniecznie muszę spróbować Kladdkaka. Do tej pory nie wierzyłam, że istnieje lepsze czekoladowe ciasto niż brytyjskie Brownie, ale z pierwszym kęsem szwedzkiego przysmaku zmieniłam zdanie.
Ciasto ma niezwykłą konsystencję - jest wilgotne i lepkie, a do tego mocno czekoladowe. Jak się okazało, jest proste w przygotowaniu, a piecze się je bardzo krótko. Jedyna wada ciasta jest taka, że trzeba czekać aż ostygnie - ciasto po wyciągnięciu z piekarnika jest miękkie i podczas stygnięcia nieco twardnieje.
W temacie przepisu wspomnę, że w zasadzie każda szwedzka rodzina ma swój własny. Różnią się odrobinę proporcjami, ponieważ każdy ma swój ulubiony smak. Ja jadłam je tylko w jednym miejscu - w szkolnej kawiarni w Gymnasium w Vansbro, która jest otwarta dla wszystkich, nie tylko uczniów. Przemiła pani piecze ciasta na miejscu, a kosztują one dosłownie grosze. Serdecznie polecam !
Ciasto ma niezwykłą konsystencję - jest wilgotne i lepkie, a do tego mocno czekoladowe. Jak się okazało, jest proste w przygotowaniu, a piecze się je bardzo krótko. Jedyna wada ciasta jest taka, że trzeba czekać aż ostygnie - ciasto po wyciągnięciu z piekarnika jest miękkie i podczas stygnięcia nieco twardnieje.
W temacie przepisu wspomnę, że w zasadzie każda szwedzka rodzina ma swój własny. Różnią się odrobinę proporcjami, ponieważ każdy ma swój ulubiony smak. Ja jadłam je tylko w jednym miejscu - w szkolnej kawiarni w Gymnasium w Vansbro, która jest otwarta dla wszystkich, nie tylko uczniów. Przemiła pani piecze ciasta na miejscu, a kosztują one dosłownie grosze. Serdecznie polecam !
Kladdkaka
Składniki:
- 220g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 10-12g cukru wanilinowego
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 136g mąki
- 75g rozpuszczonego, lekko ostudzonego masła
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ucieramy mikserem (lub w robocie kuchennym).
Dodajemy cukier wanilinowy, sól, sodę i kakao.
Następnie wsypujemy mąkę i dolewamy rozpuszczone masło.
Mieszamy aż do utrzymania gładkiej masy.
Ciasto wykładamy do formy (jeśli nie jest silikonowa, należy ją wcześniej wysmarować masłem i przysypać bułką tartą).
Pieczemy je 15 min w temperaturze 180°C.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
W Szwecji podaje się je z bitą śmietaną, lodami albo sosem waniliowym i świeżymi owocami, samo ciasto jednak smakuje wystarczająco dobrze :)
W Szwecji podaje się je z bitą śmietaną, lodami albo sosem waniliowym i świeżymi owocami, samo ciasto jednak smakuje wystarczająco dobrze :)
Smaklig måltid !
nazwa pierwsza klasa, a ciasto wygląda mega bosko :O
OdpowiedzUsuńhaha dzieki, przy nastepnej produkcji zapraszam na darmowa degustacje :D
Usuń