29 października 2014

Muffiny Dyniowe z Orzechami


Halloween zbliża się wielkimi krokami, pewnie już niektórzy powycinali swoje dynie... Ale co zrobić z miąższem? Można zamienić go w zupę, ciasteczka czy inne cuda, ja jednak postawiłam na muffinki. Są bardzo poręczne, bo można je wziąć ze sobą do szkoły, pracy czy na zajęcia, a swoim niesamowitym smakiem umilą nawet najbardziej deszczowy dzień. Do tego szybko się je robi. Polecamy całą rodziną !

Uwaga, szybkie ogłoszenie. Ponieważ muffinki okazały się sukcesem, postanowiłam przepis na nie zgłosić do konkursu "Moje wypieki" na durszlaku. Do wygrania jest książka Doroty Świątkowskiej, jednej z kulinarnych blogerek, dzięki którym odkryłam swoją kuchenną pasję. Co prawda nie korzystam z książek kucharskich, ale mam ich wiele i nie raz czerpię z nich inspirację. Ta jednak miałaby dla mnie wartość sentymentalną :)



Muffiny Dyniowe z Orzechami
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 4 łyżki mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Przygotowanie:
  • Zmielić orzechy w blenderze na mączkę (nie będzie sypka ze względu na zwartość tłuszczu).
  • Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki.
  • Wszystkie składniki oprócz czekolady wymieszać w mikserze na jednolitą masę.
  • Dodać czekoladę, zamieszać łyżką.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotować foremki na muffiny i napełniać je ciastem do 1/3 wysokości.
  • Piec 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego !

5 komentarzy :

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)