Danie, które wspólnie stworzyłyśmy, jest bardzo rozgrzewające, dzięki świeżemu imbirowi, a ponieważ nie przepadamy za tłustymi potrawami, dodałyśmy minimum oliwy - dlatego jest lekkie. Będzie idealne na styczniową dietę :)
Kurczak z woka
po chińsku
Czas przygotowania warzyw: ~40min
Czas przygotowywania: ~20 min
Całkowity czas przygotowania: ~1h
Składniki (porcja dla całej rodziny):
- 500g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pędów bambusa (225g)
- 30g grzybów mun
- 1 spora cebulka dymka ze szczypiorem
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 4cm korzenia imbiru
- 2 nieduże ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 5-6 łyżek sosu ostrygowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki sosu sambal oelek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki.
- Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10min.
- Paprykę kroimy na cieniuteńkie paseczki.
- Dymkę wraz ze szczypiorem kroimy w piórka (bardzo cienko).
- Kapustę pekińską również kroimy w cienkie paseczki.
- Obrane marchewki ścieramy na tarce na włosy (długą krawędzią marchewki na małych oczkach tarki).
- Namoczone grzybki mun kroimy na cieniutkie paseczki.
- Czosnek i imbir obieramy ze skórki.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka tak, aby każdy kąsek był ze wszystkich stron biały.
- Do kurczaka wrzucamy cebulkę i wlewamy sos sojowy, smażymy chwilę cały czas poruszając wokiem nad ogniem.
- Dodajemy grzyby mun, paprykę, pędy bambusa, marchewkę i kapustę pekińską, dokładnie mieszamy zawartość woka, dolewamy sosu ostrygowego i sosu sambal oelek, zmniejszamy ogień pod wokiem.
- Do woka wyciskamy imbir i czosnek, mieszamy.
- Na sam koniec gorący bulion warzywny mieszamy ze skrobią kukurydzianą i dolewamy do woka, aby zagęścić sos.
- Moim zdaniem danie smakuje najlepiej z ryżem jaśminowym, można jednak je przygotować z chińskim makaronem Chow Mein.
- Porcję dla 2 osób należy przygotować z połowy składników.