Mleczko Kokosowe
Składniki:
- 1 szklanka mięsistych wiórków kokosowych (muszą być grube, nie drobne i sypkie)
- 3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
- Wiórki umieszczamy w misie blendera i zalewamy 1 szklanką wrzątku, po czym zostawiamy na ok. 2h
- Po 2h zalewamy znów 2 szklankami wrzątku i zostawiamy na 2h.
- Po tym czasie blendujemy wiórki przez kilka minut i przelewamy przez gazę rozłożoną na sitku.
- Wiórki należy porządnie wycisnąć za pomocą gazy, aby stały się suche i sypkie.
- Mleczko trzeba przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 48h, najlepiej w szczelnie zamykanym naczyniu.
- Wiórki można zmiksować na mąkę kokosową lub wykorzystać jako panierkę.
nigdy jeszcze nie robiłam mleczka kokosowego, muszę koniecznie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńja robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona ! Wcześniej Ciocia mi pokazywała, jak się je robi, i postanowiłam zrobić sama. Nosi mnie żeby zrobić pankejki z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym, ciekawa jestem, co z tego wyjdzie :)
Usuń