14 grudnia 2014

Nie wiem, ile z Was zdaje sobie sprawę, że płyn znajdujący się wewnątrz kokosa jest bardziej "wodą kokosową" niż mleczkiem. Mleczko kokosowe to pełnowartościowy wywar z wiórków, który można uzyskać metodami domowymi. A jest to niezwykle proste!


Mleczko Kokosowe
Składniki:
  • 1 szklanka mięsistych wiórków kokosowych (muszą być grube, nie drobne i sypkie)
  • 3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
  • Wiórki umieszczamy w misie blendera i zalewamy 1 szklanką wrzątku, po czym zostawiamy na ok. 2h
  • Po 2h zalewamy znów 2 szklankami wrzątku i zostawiamy na 2h.
  • Po tym czasie blendujemy wiórki przez kilka minut i przelewamy przez gazę rozłożoną na sitku.
  • Wiórki należy porządnie wycisnąć za pomocą gazy, aby stały się suche i sypkie.
  • Mleczko trzeba przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 48h, najlepiej w szczelnie zamykanym naczyniu.
  • Wiórki można zmiksować na mąkę kokosową lub wykorzystać jako panierkę.

2 komentarze :

  1. nigdy jeszcze nie robiłam mleczka kokosowego, muszę koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona ! Wcześniej Ciocia mi pokazywała, jak się je robi, i postanowiłam zrobić sama. Nosi mnie żeby zrobić pankejki z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym, ciekawa jestem, co z tego wyjdzie :)

      Usuń

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)