Muszę się przyznać, że pokochałam jarmuż od pierwszego spróbowania. Jest taki delikatny, a do tego po ugotowaniu nie traci swojej sprężystości, w przeciwieństwie do szpinaku. Pasuje do tak wielu różnych zestawień smakowych, że jest niemal uniwersalny. Można zjeść z nim kanapkę, zrobić z niego zupę, sałatkę lub nawet zapiekankę. A sałatki z jarmużem to to, co tygryski lubią najbardziej :)
Taką to sałatkę zrobiłam na bardzo szybko kilka dni temu i od razu ją pokochałam. Można powiedzieć, że to delikatniejsza wariacja na temat sałatki greckiej. Jednak nie do końca. Tę sałatkę podałabym z sosem jogurtowo-czosnkowym, natomiast sałatki greckiej już nie. Przygotowanie tej zajmie Wam dosłownie 10min od momentu wyciągnięcia jarmużu z garnka, zatem dedykowana jest tym, którzy muszą liczyć sekundy. Ale polecam wszystkim, bo to samo zdrowie na wiosnę, której nadejście widać, słychać i czuć :)
Wiosenna Sałatka z Jarmużem i Serem Feta
2-3 porcje
Przygotowanie jarmużu: 12min
Przygotowanie sałatki: 10min
Sumarycznie: ~20min
Składniki:
- 250g jarmużu
- 200-250g pomidorków cherry
- 50-100g dowolnych kiełków
- 1/2 długiego ogórka
- 1 kostka sera feta (ok. 200g)
- ewentualny dressing: 200g jogurtu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu balsamicznego, świeży koperek, sól
Przygotowanie:
- Jarmuż umyć i ugotować na parze (ok. 8-10min). Wykroić część łodygi z liścia (jest twarda i niesmaczna, można ją później rozgotować z innymi warzywami i zmiksować na zupę-krem).
- Pomidorki umyć i poprzekrajać na pół.
- Ogórka umyć, pokroić w plasterki o grubości ok. 5mm i pokroić je na ćwiartki.
- Ser wyciągnąć z opakowania i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki umieścić w głębszym naczyniu, delikatnie wymieszać.
- Dressing: Wycisnąć 2 ząbki czosnku do misy blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować, aby się dokładnie połączyły.
Smacznego !