Tom Kha Thale to bezmięsna odmiana odmiana tradycyjnej tajskiej zupy kokosowej na bazie pasty Tom Kha, której głównymi składnikami są galangal, trawa cytrynowa, chili i cebula szalotka. Można ją kupić w dziale kuchnie świata każdego większego supermarketu. Zupę tą przygotowuje się przez podgrzanie pasty w gorącym mleczku kokosowym i duszenie w tym wywarze mięsa i warzyw. Zazwyczaj nie doprawia się jej w ogóle lub podaje tylko z kolendrą. Sama pasta nadaje potrawie ostro kwaśny smak, który idealnie pasuje do owoców morza, dlatego też zdecydowałam się przygotować odmianę Thale, która oznacza właśnie owoce morza (Kai/Gai to kurczak). Polecam mocno, bo przygotowanie jej nie zajmuje więcej jak 20min, a jest prze-pysz-na !
Tom Kha Thale
Czas przygotowania mleczka kokosowego: ~30min
Czas przygotowania potrawy: 20min
Składniki:
- 50g tajskiej pasty Tom Kha
- 1 szklanka wiórków kokosowych (lub 400ml mleczka kokosowego)
- 250g mieszanki owoców morza
- 1/2 papryczki chili
- jakieś warzywo, np 200g fasolki szparagowej, pocięta na paseczki papryka itp
- grzyby: pieczarki (2), shitake (2), albo mung (jeśli suszone - 3 kawałki pocięte na paseczki)
Przygotowanie:
- Jeśli przygotowujecie danie ze świeżo robionego mleczka kokosowego: 30-40min przed rozpoczęciem przygotowania potrawy zalać 1 szklankę wiórków 2 szklankami wrzątku, zmiksować całość w blenderze (2min), zostawić na 20min. Po tym czasie odlać do naczynia z miarką przez sitko, a wiórki pozostałe na sitku porządnie wycisnąć przez czystą ściereczkę*.
- 200ml mleczka kokosowego podgrzać na patelni/w garnku razem z pastą Tom Kha.
- Gdy oba składniki dobrze się połączą, dodać owoce morza, pokrojoną na cieniutkie paseczki papryczkę chili, warzywa i grzyby (również pokrojone jak najcieniej).
- Dodać pozostałe 200ml i dusić przez 10 min.
- Dolać ok. 1/2 szklanki wody, zamieszać, aby sos się dokładnie połączył, zdjąć z ognia.
- Można podawać z ryżem i ozdobić świeżą kolendrą.
*Ja dodałam część rozmiękniętych wiórków aby zagęścić sos, nie wyciskałam ich, znacznie to przyspiesza proces przygotowania :)
Smacznego!