14 marca 2015

Sałatka z Jarmużem i Pomarańczami na ostro

Tyle widziałam w sieci przepisów z jarmużem, że aż nabrałam na niego ochoty. Nie sądziłam jednak, że tak ciężko będzie go zdobyć. O dziwo nie było go w dwóch dużych hipermarketach, które mam niedaleko od domu. Mój zapał trochę wtedy przygasł, a o jarmużu starałam się zapomnieć. Kiedy otworzono II linię metra, zaczęłam więcej chodzić po mojej okolicy (siłą rzeczy, bo do stacji trzeba kawałek dojść), na co zazwyczaj nie mam czasu. Poza kilkoma ciekawymi klubokawiarniami odkryłam świetnie zaopatrzony warzywniaczek. Znalazłam tam wszystko, czego mogłabym zachcieć. Od dyni po zioła. I jarmuż oczywiście też był.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go jeść - smakuje trochę jak kapusta, jednak jest cieńszy, delikatniejszy i mniej pikantny. Podaje się go po ugotowaniu na parze - wtedy zmienia kolor na szpinakowy (na początku ma taki srebrnawy odcień) i robi się miękki. Ja postanowiłam, że podam go na ostro. Sprawdził się idealnie, był rewelacyjny w połączeniu z papryczką chili i sosem sojowym. A pomarańcza dodała całości soczystości. Jedno, co mnie zaskoczyło, to fakt, że jarmuż jest tak sycący. Taka porcja sałatki zastąpiła mi obiad, a kolacji już nawet nie jadłam. Słowem - idealna na napięte dni ;)
Sałatka z Jarmużem i Pomarańczą
na ostro
Czas przygotowania: 20min
Składniki:
  • 6-8 liści jarmużu (ok. 160g)
  • 1 pomarańcza
  • garść słonecznika
     dressing:
  • 1/2 papryczki chili
  • świeża kolendra (lub 1 łyżeczka suszonych liści)
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • dressing: Papryczkę kroimy w cieniusieńkie paseczki, listki kolendry szarpiemy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w szklance/miseczce, dokładnie mieszamy i zostawiamy na chwilę do przegryzienia.
  • Jarmuż umyć i ugotować na parze (ok. 8-10min). Wykroić część łodygi z liścia (jest twarda i niesmaczna, można ją później rozgotować z innymi warzywami i zmiksować na zupę-krem).
  • Podczas gotowania jarmużu myjemy pomarańczę i obieramy ją ze skórki, po czym kroimy ją w poprzek na plasterki (mi się niestety rozpadły, podczas obierania ze skórki wydzieliły mi się cząstki :< ).
  • Gotowy jarmuż układamy na talerzu, na nim kładziemy pomarańczę i posypujemy słonecznikiem.
  • Na sam koniec wszystko polewamy dressingiem.
Smacznego !

Wiosenny detoks Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zielono mi! 
Wielki Post 2015 Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zielono mi!