Szczerze się przyznam, że takie "wakacje" od bloga przyjęłam z ulgą. Dzięki nim zwiększyłam swoją wydajność na uczelni, a jednocześnie nabrałam nowego zapału do dalszej pracy nad blogiem. I oto jestem, z nową porcją przepisów, bardzo wiosenno-letnich, na tyle zróżnicowanych, że każdy znajdzie coś w swoim guście smakowym (mam nadzieję!).
Zaczynam od sałatki będącej kontynuacją krótkiej, 3-częściowej serii jarmużowej rozpoczętej przeze mnie jeszcze przed moją nieaktywnością. Jest to szybszy i moim zdaniem smaczniejszy wariant znanej większości z Was sałatki z rukolą i podsmażaną gruszką. Co prawda kupiłam gruszki i miałam je dodać, ale jarmuż jest na tyle soczysty, że okazało się to zbędne. Ja się w tym połączeniu smakowym szczerze zauroczyłam i robię ją gdy tylko w domu jest jarmuż. Polecam gorąco, to idealna propozycja na wiosenne śniadanie :)
Sałatka z Jarmużem, Orzechami i Miodem
Czas gotowania jarmużu: 10min
Czas całkowity: 15min
Składniki:
- 250g jarmużu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (mogą być lekko rozdrobnione)
- 100g sera pleśniowego blue
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1-2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
- Jarmuż płuczemy i gotujemy ok. 8-10min w garnku (można również przygotować go na parze).
- W międzyczasie kroimy ser w kosteczki.
- Wyciągamy jarmuż z garnka i wykrajamy część łodygi z liścia (jest twarda i niesmaczna, można ją później rozgotować z innymi warzywami i zmiksować na zupę-krem).
- Listki jarmużu układamy na talerzu, posypujemy kosteczkami sera.
- Na patelni podgrzewamy miód mieszając go dokładnie z wodą i olejem kokosowym.
- Po około 2min podgrzewania dodajemy orzechy, mieszamy całość kolejne 2 minuty, po czym przekładamy na wierzch sałatki.
Smacznego!