18 marca 2015

Tom Kha Thale - Tajska Zupa Kokosowa z Owocami Morza

 Jakby ktoś zadał mi pytanie o ulubioną kuchnię, bez wahania powiem, że tajska. Jest fenomenalna, prosta, lekka, a zarazem treściwa. I przepyszna. Przeważnie potrawy powstają przez połączenie kilku składników (np. papryka, kurczak, bakłażan) z sosem najczęściej na bazie mleczka kokosowego. A w zasadzie nie sosem, tylko czymś na kształt zupy. Potrawy te są mocno rozwodnione, ale można je spożywać równie dobrze w formie potrawki, jak i zwykłej zupy. Ale co czyni ją tak nietypową? Otóż kuchnia tajska cechuje się dużą kontrastowością przypraw. O ile w kuchniach Europejskich dodawane przyprawy mają zbliżony smak i dodaje się je do uwydatnienia aromatu, o tyle w kuchni tajskiej przyprawy mają zupełnie różne smaki, a takie mocno kontrastujące połączenie góruje aromatycznie nad pozostałymi składnikami.

Tom Kha Thale to bezmięsna odmiana odmiana tradycyjnej tajskiej zupy kokosowej na bazie pasty Tom Kha, której głównymi składnikami są galangal, trawa cytrynowa, chili i cebula szalotka. Można ją kupić w dziale kuchnie świata każdego większego supermarketu. Zupę tą przygotowuje się przez podgrzanie pasty w gorącym mleczku kokosowym i duszenie w tym wywarze mięsa i warzyw. Zazwyczaj nie doprawia się jej w ogóle lub podaje tylko z kolendrą. Sama pasta nadaje potrawie ostro kwaśny smak, który idealnie pasuje do owoców morza, dlatego też zdecydowałam się przygotować odmianę Thale, która oznacza właśnie owoce morza (Kai/Gai to kurczak). Polecam mocno, bo przygotowanie jej nie zajmuje więcej jak 20min, a jest prze-pysz-na !
Tom Kha Thale
Czas przygotowania mleczka kokosowego: ~30min
Czas przygotowania potrawy:   20min
Składniki:
  • 50g tajskiej pasty Tom Kha
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (lub 400ml mleczka kokosowego)
  • 250g mieszanki owoców morza
  • 1/2 papryczki chili
  • jakieś warzywo, np 200g fasolki szparagowej, pocięta na paseczki papryka itp
  • grzyby: pieczarki (2), shitake (2), albo mung (jeśli suszone - 3 kawałki pocięte na paseczki)
Przygotowanie:
  • Jeśli przygotowujecie danie ze świeżo robionego mleczka kokosowego: 30-40min przed rozpoczęciem przygotowania potrawy zalać 1 szklankę wiórków 2 szklankami wrzątku, zmiksować całość w blenderze (2min), zostawić na 20min. Po tym czasie odlać do naczynia z miarką przez sitko, a wiórki pozostałe na sitku porządnie wycisnąć przez czystą ściereczkę*.
  • 200ml mleczka kokosowego podgrzać na patelni/w garnku razem z pastą Tom Kha.
  • Gdy oba składniki dobrze się połączą, dodać owoce morza, pokrojoną na cieniutkie paseczki papryczkę chili, warzywa i grzyby (również pokrojone jak najcieniej).
  • Dodać pozostałe 200ml i dusić przez 10 min.
  • Dolać ok. 1/2 szklanki wody, zamieszać, aby sos się dokładnie połączył, zdjąć z ognia.
  • Można podawać z ryżem i ozdobić świeżą kolendrą.
*Ja dodałam część rozmiękniętych wiórków aby zagęścić sos, nie wyciskałam ich, znacznie to przyspiesza proces przygotowania :)

Smacznego!