10 lutego 2015

Banankaka, Szwedzkie ciasto bananaowe

Wprawdzie pora już wieczorowa i o ciastach należy bardziej zapomnieć niż pamiętać, Banankaka zasługuje na złamanie reguły. Przysięgam, że jest to najlepsze ciasto bananowe na kontynencie. Konsystencją nieco przypomina piernik - ale tylko odrobinę, ponieważ jest dużo bardziej puszyste. Swój nadzwyczajny smak zawdzięcza idealnemu moim skromnym zdaniem połączeniu banana z cynamonem i imbirem. Całość zwieńczają orzechy włoskie, doprowadzając kubki smakowe do słodkiego szaleństwa. Istne niebo w gębie, pospolicie mówiąc! Co jak co, ale Szwedzi mają nadzwyczajny gust smakowy :3

Dla ochotników mówiących po szwedzku przepis tutaj, a tłumaczenie, z moimi drobnymi zmianami, poniżej.
Banankaka
Szwedzkie ciasto bananaowe
Czas przygotowania:           20min
Czas pieczenia:              45min-1h
Czas całkowity:               1h20min
Składniki:
  • 2-3 dojrzałe, brązowiejące już banany (takie są najlepsze)
  • 1dl cukru pudru 
  • 2dl drobnego cukru do wypieków lub cukru brązowego muscovado
  • 150g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3dl mąki samorosnącej (lub zwykłej tortowej, wtedy przesiewamy ją z 1 łyżeczką proszku do pieczenia)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
Przygotowanie:
  • Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
  • Orzechy zmielić na drobno - nie musi być to proszek, byle by kawałki nie były za duże, wtedy opadną na dno.
  • Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę.
  • Banany rozdrobnić widelcem na papkę, dodać do masy maślanej, dokładnie wymieszać, po czym wymieszać całość z jajkami.
  • Dodać porcjami pozostałe składniki, dokładnie je połączyć.
  • Tortownicę o średnicy 23cm natłuścić i posypać bułką tartą.
  • Przelać do niej ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika.
  • Piec 45min-1h, ciasto powinno być twarde i czekoladowo-brązowe na wierzchu, z żadnej strony nie powinno wypływać - można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto wewnątrz nie jest aby wciąż płynne.
  • Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem lub podać z sosem z czekolady mlecznej (wymieszać 1/3 szklanki śmietanki kremówki z 1 rozpuszczoną tabliczką czekolady). Smakuje idealnie do herbaty.
Zapraszam na:
Karnawałowe Słodkości!