Dla ochotników mówiących po szwedzku przepis tutaj, a tłumaczenie, z moimi drobnymi zmianami, poniżej.
Banankaka
Szwedzkie ciasto bananaowe
Szwedzkie ciasto bananaowe
Czas przygotowania: 20min
Czas pieczenia: 45min-1h
Czas całkowity: 1h20min
Składniki:
- 2-3 dojrzałe, brązowiejące już banany (takie są najlepsze)
- 1dl cukru pudru
- 2dl drobnego cukru do wypieków lub cukru brązowego muscovado
- 150g miękkiego masła
- 2 jajka
- 3dl mąki samorosnącej (lub zwykłej tortowej, wtedy przesiewamy ją z 1 łyżeczką proszku do pieczenia)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 szklanka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
- Orzechy zmielić na drobno - nie musi być to proszek, byle by kawałki nie były za duże, wtedy opadną na dno.
- Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę.
- Banany rozdrobnić widelcem na papkę, dodać do masy maślanej, dokładnie wymieszać, po czym wymieszać całość z jajkami.
- Dodać porcjami pozostałe składniki, dokładnie je połączyć.
- Tortownicę o średnicy 23cm natłuścić i posypać bułką tartą.
- Przelać do niej ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika.
- Piec 45min-1h, ciasto powinno być twarde i czekoladowo-brązowe na wierzchu, z żadnej strony nie powinno wypływać - można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto wewnątrz nie jest aby wciąż płynne.
- Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem lub podać z sosem z czekolady mlecznej (wymieszać 1/3 szklanki śmietanki kremówki z 1 rozpuszczoną tabliczką czekolady). Smakuje idealnie do herbaty.
Zapraszam na: