Już od dłuższego czasu miałam na niego ochotę, ale zawsze mnie coś powstrzymywało. A to zapominaliśmy na zakupach o cieciorce, a to sezamu nie było, albo zwyczajnie zabrakło czasu.
Hummus poznałam zdecydowanie za późno, jednak od razu mnie oczarował. Jest to lekki i delikatny mus z cieciorki i pasty tahini, z dodatkiem czosnku i cytryny. Jest niezwykle zdrowy ze względu na masło sezamowe (Tahini), będące jego drugim głównym składnikiem, ale również dzięki cieciorce. Należy o niej szczególnie wspomnieć (o zaletach sezamu już się rozwodziłam wcześniej), bowiem jest ona skarbcem niezbędnych składników odżywczych - witaminy B6 i B9, fosforu, żelaza, cynku, magnezu i potasu. Regularne jej spożywanie znacznie poprawia pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego, pomaga w redukcji cholesterolu LDL, podobno ma również działanie przeciwbólowe. Słowem, same zalety !
Przepis na hummus uznaję za średnio trudny ze względu na czasochłonny i kilkufazowy proces przygotowania. Jednak pasta jest warta poświęcenia, zatem, koty, do roboty :)
Przepis na hummus uznaję za średnio trudny ze względu na czasochłonny i kilkufazowy proces przygotowania. Jednak pasta jest warta poświęcenia, zatem, koty, do roboty :)
Hummus
Składniki:
- 1 szklanka suchej cieciorki
- 1 szklanka pasty Tahini
- 1/3 szklanki lodowatej wody (kilka rozpuszczonych kostek lodu)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku (albo 2 małe)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Cieciorkę należy dzień wcześniej zalać chłodną wodą, wsypać łyżeczkę sody i odstawić na noc.
- Następnego dnia cieciorka powinna napęcznieć. Trzeba ją odcedzić i wypłukać na sitku. Przesypujemy ją do garnka, zalewamy wodą z druga łyżeczką sody i szczyptą soli.
- Gotujemy do momentu, kiedy ziarenka cieciorki będą lekko szkliste i z łatwością będzie dało się je rozgnieść w palcach.
- Ugotowaną cieciorkę ponownie odcedzamy i płuczemy.
- Wrzucamy ją do blendera i dodajemy pozostałe składniki - poza wodą. Miksujemy do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy.
- Następnie cały czas miksując dolewamy wodę z rozpuszczonych kostek lodu (musi być naprawdę bardzo zimna).
- Całość miksujemy jeszcze ok. 3 min do połączenia składników.
I gotowe :) Polecam jeść z chlebem Pita i pomidorami, wg mnie to połączenie idealne !
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)