Myślałam jakiś czas, co można zrobić, żeby im pokazać, że fastfoody nie są jakoś nadzwyczajne, że wszystko można zrobić samemu, i przy okazji będzie zdrowsze i pełnowartościowe, i nie ociekające tłuszczem. Frytki były przerabiane, jednak miały za małą moc perswazji. Nuggetsy podobno wcale nie smakowały jak te z McDonalda, 2:0 dla amerykańskiej kuchni. Z Happymeal'owego menu został Hamburger, a z KFC - chrupiące skrzydełka. Skrzydełka, po które akurat moja siostra poszła do sklepu, przesądzając o obiedzie.
Ktoś mi kiedyś szepnął, że panierka z pokruszonych chipsów kukurydzianych nachos smakuje zupełnie jak ta z KFC. Wypróbowaliśmy. Ktoś nie kłamał. Skrzydełka, pieczone bez grama tłuszczu, bezglutenowe, trafiły na stałe do naszego menu. A ja jestem w stanie je zdzierżyć. Zdrowy fastfood brzmi paradoksalnie, a jednak. Da się !
Hot Chicken Wings
Czas przygotowania: 15-20 min
Czas pieczenia: 1-1,5h
Czas całkowity: 1h15min-2h
Składniki:
- 6 sporych skrzydełek
- 250g chipsów kukurydzianych nachos (wszystko jedno, jaki smak)
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia (może być kukurydziana)
- 3-4 łyżki przyprawy do kurczaka (przyprawa pikantne skrzydełka albo po prostu pikantna przyprawa do kurczaka)
- ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
- Skrzydełka umyć w zimnej wodzie.
- Nachosy pokruszyć na drobne okruszki (można do tego użyć tłuczka do mięsa, najlepiej drewnianego, przy metalowym pęka torebka - przed rozpoczęciem "tłuczenia" należy zrobić małą dziurkę na wierzchu paczki aby uciekło z niej powietrze)
- Kruszonkę z nachosów wymieszać z 2-3 łyżkami przyprawy pikantne skrzydełka.
- Skrzydełka natrzeć jedną łyżką przyprawy pikantne skrzydełka i ewentualnie solą do smaku.
- W jednej misce roztrzepać jajka, w drugiej wysypać nieco mąki, a w trzeciej panierkę z nachosów.
- Skrzydełka obtoczyć kolejno w mące, jajkach i dokładnie w panierce, po czym układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową).
- Piec 1-1,5h w temperaturze 200 stopni, najlepiej na najwyższej półce piekarnika.
- Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i z ketchupem.
Jak poznać, że skrzydełka można już wyciągać? To proste - na pewno nie będą dobre, jeśli nie zaczął wytapiać się z nich tłuszcz. Od momentu, kiedy go zauważę, zostawiam je jeszcze 15min w piekarniku, z włączoną funkcją opiekania od góry.
Smacznego!