18 września 2014

Sałatka z fig i koziego sera




Bardzo lubię kombinować z owocami. Oczywiście z tymi bardziej nietypowymi, nie mówię tu o jabłkach czy bananach (chociaż i z tymi się zdarza). W zeszłym roku oczarowało mnie połączenie gruszek i sera pleśniowego. W tym roku jednak prowadzenie przejmuje figa z serem kozim. Do tego rukola i prażone pestki dyni i siemię lniane. Wszystko razem daje bardzo nietypowe połączenie. Przez słodkawą figę przebija się lekko pikantna rukola, którą z kolei łagodzi ser. Wyrazistości dodają pestki, które dzięki wyprażeniu są miłym, chrupkim akcentem w tej jesiennej sałatce. Jeśli ktoś z was jest tym szczęściarzem i ma dostęp do ogródkowych czerwonych winogron - polecam je dodać. Zamienią tą prostą sałatkę w istnie rajskie danie :)


Sałatka z fig i koziego sera

Składniki:

  • 3 dojrzałe figi
  • 60-70g rukoli
  • 100g sera koziego
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki pestek dyni
Przygotowanie:

Układamy rukolę na dnie miski.
Figi kroimy na plasterki - każdy plasterek jeszcze na pół - i kładziemy na rukoli.
Serek kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
Pestki dyni i siemię lniane prażymy na patelni (siemię lniane zacznie strzelać jak popcorn) i posypujemy nimi sałatkę.
Smacznego !

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)