"Mój chłopak przygotował dziś cudowną kolację"....
Wróć. Nie. Byłoby zbyt pięknie :) Ja przygotowałam mu cudowną kolację. Co prawda przez miesiąc mojej nieobecności mnie rozpieszczał, nawet zrobił mi pizzę (i to nie byle jaką!), ale o Moussakę nie mogłam się doprosić, więc zrobiłam sama. Przyznał, że była przepyszna, a sam wyśmienicie gotuje, więc to nie byle jaki komplement. Zostawiam was zatem z przepisem na tą grecką bakłażanową lasagne, którą polecamy oboje - ręczę, że się nie zawiedziecie :)
Moussaka
na czerwonym winie
Czas przygotowania bakłażanów: 30min
Czas przygotowania sosu pomidorowego: 1h
Czas przygotowania sosu beszamelowego: 10min
Czas pieczenia: 35min
Czas całkowity: ~2h
Składniki:
- 2 bakłażany (600g)
- oliwa (1 łyżka do smażenia, więcej do pieczenia)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300g mielonej cielęciny
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka obranych ze skórki pomidorów w gęstym sosie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 3 kawałki suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- 30g masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 300ml mleka
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki sera typu parmezan (startego)
Przygotowanie:
- Obraną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy razem z wyciśniętym czosnkiem tak, aby się zeszkliła.
- Dodajemy rozdrobnione mięso, dolewamy wino, mieszamy chwilę, po czym dodajemy pomidory i koncentrat oraz dosypujemy cynamon, pieprz cayenne, paprykę, oregano,majeranek i pokrojone w drobne paseczki suszone pomidory i dusimy przez 30min pod przykryciem, odstawiamy do przestygnięcia.
- Bakłażany myjemy i kroimy w 0,5cm plasterki, układamy na natłuszczonej oliwą blaszce, od wierzchu również smarujemy je oliwą i pieczemy przez 10min po każdej stronie w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- W niezbyt dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania całkiem gęstej masy.
- Dolewamy porcjami mleko, stale mieszając i podgrzewając, dodajemy gałkę muszkatołową, a gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy większość startego parmezanu, czekamy aż się rozpuści, po czym zdejmujemy garnek z gazu.
- Natłuszczone, ok. 1,5l naczynie żaroodporne wykładamy od spodu plasterkami bakłażanów, nakładamy na nie połowę sosu mięsno-pomidorowego, układamy kolejną warstwę bakłażanów, rozprowadzamy na nich resztę mięsa, wierzch wykładamy bakłażanami, po czym zalewamy całość sosem beszamelowym (maślano-mlecznym).
- Wierzch Moussaki posypujemy resztą sera i wstawiamy ją na 35min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać chwilę, aż lekko ostygnie - łatwiej się kroi, gdy sos beszamelowy jest bardziej zastygnięty.
Smacznego!