10 maja 2015


Zielona bazylia, biała mozarella, czerwone pomidory. Nie bez znaczenia w tej kolejności, jest to bowiem jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchni włoskiej. Caprese, bo o tej sałatce mowa, ma swoimi składnikami odzwierciedlać barwy flagi Włoch. Oczywiście nie je się jej tak na sucho - zazwyczaj posypuje się ją świeżo zmielonym pieprzem i polewa oliwą z oliwek. W moim wydaniu skład przypraw jest nieco bardziej urozmaicony - dodaję jeszcze suszoną bazylię i oregano, dzięki czemu smak jest bardziej wyrazisty. W prawdziwie włoskim wydaniu sałatka wygląda jednak inaczej niż na zdjęciu - używa się normalnej wielkości pomidorów pokrojonych w plasterki oraz sera mozarella (w postaci dużej kulki) również pokrojonego na plasterki podobnej wielkości. Układa się na przemian plasterek pomidora, plasterek mozarelli i listek bazylii - i tak do zapełnienia talerza lub wyczerpania zapasów. Krojenie pomidorów i sera jest jednak czasochłonne, dlatego polecam wersję ekspresową bez użycia noża :)


Caprese
Czas przygotowania: 5min
Składniki:
  • małe pomidorki (cherry, śliwkowe lub koktajlowe)
  • ser mozarella w postaci małych kulek (tyle samo sztuk co pomidorków)
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek (najlepiej wysokiej jakości)
  • świeżo mielony pieprz 
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
Przygotowanie:
  • Pomidorki dokładnie myjemy, wycieramy, układamy na półmisku.
  • Mozarellę odsączamy z zalewy, układamy na półmisku.
  • Listki bazylii również układamy na półmisku (wedle własnej fantazji).
  • Całość posypujemy pieprzem, bazylią i oregano, po czym polewamy oliwą (najlepiej jeśli butelka ma dozownik, wtedy rozlewa się niewielkie ilości oliwy; jeśli butelka nie ma dozownika, można zakryć część wylotu butelki kciukiem).
Smacznego !