Od bardzo dawna taka koncepcja chodziła mi po głowie. Soczysta pierś z kurczaka, słodkawa dynia i aromatyczne przyprawy korzenne. Nie byłam tego pewna, bo (jak z resztą widać), w pieczeniu mam znacznie więcej doświadczenia niż w gotowaniu, a zawsze mam w oczach wizję zmarnowanych produktów, a osoby, z którymi na temat tego połączenia rozmawiałam, raczej kręciły nosem. Pokręciły sobie, pokręciły, a mnie naszło i zrobiłam swoje.
Ja to jednak mam złote ręce do kuchni.
Kurczak rewelacyjny, ja skomplementowana, wszyscy zadowoleni. Pochwalił nawet Tata, a to w materii dań głównych instancja najwyższa i najbardziej wybredna. Szef kuchni poleca!
Korzenny Kurczak w Sosie Dyniowym
Składniki:
- 0,5kg piersi z kurczaka
- przyprawy do kurczaka: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, curry indyjskie, imbir
- oliwa z oliwek (do podsmażenia)
- 2,5-3 szklanki puree z dyni
- 1,5 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy do sosu: sól, pieprz ziołowy, curry indyjskie, imbir, cynamon, kumin (troszeczkę)
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka rozdrabniamy na nieduże kąski, a następnie posypujemy i zostawiamy w przyprawach do kurczaka przez całą noc.
- Następnego dnia podsmażamy mięso na oliwie (kąski muszą stać się białe u góry i u dołu).
- Dodajemy puree z dyni, sok z cytryny i wodę, mieszamy do połączenia sosu.
- Przyprawiamy do smaku przyprawami do sosu (dałam dużą ilość curry i imbiru, cynamonu tylko pół łyżeczki, tyle samo mielonych goździków).
- Całą potrawę dusimy na małym ogniu około 30 minut, aby całkowicie obrobić mięso.
- Najlepiej smakuje do makaronu, ale sprawdzi się również z ryżem czy pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami, a idealnym dodatkiem jest żurawina.
Smacznego !
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)