26 września 2014


Jesień i zima to moje dwie znienawidzone pory roku. Jednocześnie są przeze mnie najbardziej wyczekiwanymi. Brzmi paradoksalnie, ale... śliwki, jabłka, dynie, złoto-pomarańczowo-czerwone barwy liści, Halloween, wypady na grzyby, pierwszy śnieg, pomarańcze, przyprawy korzenne, pierniczki, grzane wino... kto mógłby wytrzymać bez takich smaczków? Lubię sobie mówić, że to rekompensata za zniechęcającą i depresyjną pogodę. I lubię sobie podczas tej części roku pofolgować - w końcu trzeba robić wszystko, aby na koniec dnia mieć dobra samopoczucie - dlatego nie mam ani krztyny wyrzutów sumienia prezentując Wam najlepszy jesienny sernik jaki kiedykolwiek jedliście. Jest obłędny. Mimo, że kalorii ma odpowiednio dużo jak na ten rodzaj ciast przystało, powinno się go przynajmniej raz w roku zjeść. Właśnie ze względu na ten jesienny "smaczek".



Sernik Dyniowy

Składniki:
Pełnoziarnisty spód graham
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka inki lub kawy w proszku
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Masa serowa
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 i 1/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kg sera twarogowego potrójnie mielonego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wykończenie
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Pełnoziarnisty spód graham
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Dodawać mąkę łyżka po łyżce (mieszamy łyżką, nie mikserem).
  • Dodać jogurt, oliwę z oliwek i cukier, po czym lekko zamieszać. 
  • Orzechy zmiksować na bardzo drobny proszek i dodać do masy.
  • Zmieszać wszystko mikserem dosłownie przez chwilę.
  • Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 min w 180 stopniach.
Masa serowa
  • Mieszamy razem ser, dyniowe puree, mleko skondensowane, cynamon, mąkę ziemniaczaną, cukier i ziarenka wanilii.
  • Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodawać po kolei jajka i żółtka, jednak ograniczyć mieszanie do minimum.
  • Wyciągnąć spód z piekarnika (po 10 min pieczenia) i przełożyć na niego masę. 
  • Piec 15 min w 180 stopniach, potem 1,5h w 140 stopniach.
Wykończenie
  • Ubić śmietankę na sztywno, dodać cukier.
  • Posmarować równo wierzch sernika.
  • Od góry posypać skórką pomarańczową.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)