American Chocolate Chip Cookies
Składniki:
- 300g mąki
- 250g masła/margaryny
- 125g cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 tabliczki czekolady (biała/karmelowa, mleczna i gorzka)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zagnieść do dokładnego połączenia składników.
- Czekoladę pokroić na drobne kosteczki (jak na zdjęciu powyżej).
- Dodać czekoladę do ciasta i zagnieść wszystko razem tak, aby kawałki czekolady były dokładnie wmieszane w ciasto - w środek też.
- Formować nieduże kulki, rozpłaszczać je ręką lub wałkiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wykrawać z nich szklanką równe koła o grubości ok. 1cm (polecam to robić dłonią, ciężko jest je rozwałkować ze względu na czekoladę).
- Piec 10-15 min w 180 stopniach.
- Po wyciągnięciu odczekać 10 min przed zdjęciem ich z blachy (zastygają).
- Można przechowywać przez tydzień w metalowym pudełku lub szczelnie zamykanym słoju.
Smacznego :)
Mmm, u nas takie zawsze znikają błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńU nas tak samo, nawet nie ma mowy o trzymaniu ich w słoiku.. nie ma czego ;)
Usuń