28 września 2014


Dzisiaj będzie krótko, po amerykańsku. Przed wami najbardziej aromatyczne ciastka czekoladowe jakie mieliście okazję zjeść. Jak się okazało, ciacha miały duże wzięcie wśród longboardziuchów. Nic dziwnego. Są pyszne i mocno energetyczne. A do tego proste do przygotowania, co w gruncie rzeczy nie jest dziwne - w końcu przepis rodem z Ameryki. Warto poświęcić te 30 min żeby móc się nimi opychać przez kolejne kilka dni ^^




American Chocolate Chip Cookies

Składniki:
  • 300g mąki
  • 250g masła/margaryny
  • 125g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3 tabliczki czekolady (biała/karmelowa, mleczna i gorzka)
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki zagnieść do dokładnego połączenia składników.
  • Czekoladę pokroić na drobne kosteczki (jak na zdjęciu powyżej).
  • Dodać czekoladę do ciasta i zagnieść wszystko razem tak, aby kawałki czekolady były dokładnie wmieszane w ciasto - w środek też.
  • Formować nieduże kulki, rozpłaszczać je ręką lub wałkiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wykrawać z nich szklanką równe koła o grubości ok. 1cm (polecam to robić dłonią, ciężko jest je rozwałkować ze względu na czekoladę).
  • Piec 10-15 min w 180 stopniach.
  • Po wyciągnięciu odczekać 10 min przed zdjęciem ich z blachy (zastygają).
  • Można przechowywać przez tydzień w metalowym pudełku lub szczelnie zamykanym słoju.
Smacznego :)




2 komentarze :

  1. Mmm, u nas takie zawsze znikają błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tak samo, nawet nie ma mowy o trzymaniu ich w słoiku.. nie ma czego ;)

      Usuń

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)