Jako farsz wykorzystałam ryż jaśminowy, który wymieszałam z sosem sambal oelek (ostatnio chyba mój ulubiony), czosnkiem, bazylią tajską, kolendrą i trawą cytrynową. Ryż był wzbogacony aromatem mleczka kokosowego, w którym się wcześniej wymoczył. Po upieczeniu smaki idealnie ze sobą współgrały, a dzięki niedługiemu czasowi pieczenia papryka była nadal soczysta, chociaż miękka.
Co prawda do przepisu użyłam 9 małych papryczek, jednak farszu powinno starczyć do nafaszerowania 3-4 niedużych regularnych papryk. Danie to można również w łatwy i szybki sposób zmienić w danie główne, lub szybki lunch do pudełka - wystarczy do farszu dodać 100g piersi z kurczaka, podsmażonej w aromatycznym oleju i sosie sojowym. Dla entuzjastów ostrych potraw - ponieważ farsz nie jest pikantny, można się pokusić o nafaszerowanie papryk ostrych. Polecam wtedy jednak użyć podwójnej ilości mleczka kokosowego do namoczenia ryżu :)
a
Zapiekane faszerowane papryczki
wg kuchni tajskiej
Czas przygotowania farszu: 40 min
Czas przygotowania papryk: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Czas całkowity: 1h 20min
Składniki:
- 9-10 małych słodkich papryczek (lub: 6 papryk ostrych; lub: 3-4 normalne papryki)
- 125g (1 torebka) ryżu jaśminowego
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego (uwaga: gdy faszerujemy papryki ostre - 2/3 szklanki)
- 4 łyżeczki sosu sambal oelek
- 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka pasty z kolendry lub kilka gałązek świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- kilka gałązek świeżej melisy tajskiej
- ewentualnie: 100g piersi z kurczaka + łyżka aromatycznego oleju lub oliwy + łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Zagotować 400 ml wody, umieścić ryż w garnku i gotować przez 12-15 min na wolnym ogniu.
- W międzyczasie umyć papryki, przekroić je tak, jak na zdjęciu (aby miały czapeczki) i dokładnie usunąć gniazda nasienne (uwaga: nie usuwamy ogonków).
- Ryż tuż po ugotowaniu odcedzić, zalać mleczkiem kokosowym, dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na 10 min.
- Jeśli przygotowujecie farsz z mięsem - w tym momencie należy się nim zająć. Pierś kurczaka pokroić na drobniutkie kąski i podsmażyć na rozgrzanym oleju z sosem sojowym tak, aby każdy kawałek kurczaka był cały biały.
- Do ryżu dodać sos sambal oelek, posiekane zioła, pastę z trawy cytrynowej oraz wyciśnięty czosnek i imbir (ewentualnie: mięso), wymieszać dokładnie i nafaszerować nim papryki.
- Papryki umieścić w niedużym naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika.
- Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni.