Przez 5 dni chłonęłam blogi i książki kucharskie o interesującej mnie tematyce i wreszcie dziś, korzystając z chwili wolnego, powstała moja improwizacja na temat kuchni tajskiej. Tajowie lubią ostre potrawy, często łączą smaki łagodne z pikantnymi, co nadaje potrawom nadzwyczajny smak. W przepisach kuchni tajskiej nie zabraknie kolendry, tajskiej bazylii i trawy cytrynowej. Z warzyw najczęściej spotkamy się ze śnieżnym groszkiem, mini kukurydzą czy papryką. Jednak górę nad wszystkimi składnikami bierze mleczko kokosowe, które dodaje się do większości potraw.
Dzisiaj, po solidnych zakupach w kuchniach świata, stworzyłam przepis na szybkie danie wg kuchni tajskiej. Do przygotowania użyłam tylko 1 łyżki oliwy, którą można zastąpić taką samą ilością aromatycznego oleju (np. sezamowego albo arachidowego), więc jest praktycznie beztłuszczowe. Kluczem do osiągnięcia tego niepowtarzalnego, orientalnego smaku jest mieszanka sosu sambal oelek i kolendry (świeżej lub w postaci pasty), której użyłam jako marynaty. Całość idealnie harmonizują orzeszki arachidowe, które nieco wytracają ostrość potrawy.
Serdecznie zachęcam do spróbowania!
Stir-fry z kurczakiem
i orzeszkami arachidowymi
Czas marynowania: 30 min
Czas gotowania ryżu: 15min
Czas przygotowania: 25 min
Czas smażenia: 15 min
Czas całkowity: ~50 min
Składniki:
- 125g ryżu jaśminowego (1 torebka)
- 150g piersi z kurczaka
- 150g kiełków na patelnię (cieciorki, soczewicy itp)
- 1 czerwona ostra papryczka
- garść orzechów arachidowych
- 1 nieduża cebulka dymka
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka oliwy lub aromatycznego oleju do smażenia
- 1,5 łyżki sosu sojowego do smażenia
- sos sambal oelek (3-4 łyżeczki)
- świeża kolendra (garść liści) lub 2 łyżeczki pasty z kolendry
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zagotować 400ml wody, wrzucić ryż i gotować na wolnym ogniu 12-15 min.
- W międzyczasie pokroić mięso na drobne kąski i wymieszać w 2 łyżeczka sosu sambal oelek i 2 łyżeczkach pasty z kolendry (jeśli mamy świeżą kolendrę, kroimy ją drobniutko), po czym odstawić na 30 min.
- Pokroić cebulkę w piórka, a papryczkę w drobną kosteczkę (polecam to robić w rękawiczkach gumowych i absolutnie unikać kontaktu z oczami - ostrość zostaje na skórze).
- Ugotowany ryż przełożyć do miski, zalać mleczkiem kokosowym i wymieszać z 1 lub 2 łyżeczkami sosu sambal oelek.
- Rozgrzewamy na patelni oliwę i sos sojowy, po czym wrzucamy na nią mięso i cebulkę.
- Smażymy dopóki mięsne kąski nie zbieleją, po czym dodajemy kiełki, orzeszki, papryczkę, wyciskamy imbir (przez wyciskarkę do czosnku) i sok z cytryny i smażymy ok. 5 min stale mieszając drewniana łyżką.
- Na sam koniec dodajemy ryż, chwilę podgrzewamy go na patelni z pozostałymi składnikami (tak, aby się wszystko dokładnie połączyło), potem zdejmujemy z ognia.
Smacznego!