16 listopada 2014

Mrożony Jogurt Dyniowy z Persymoną



2 tygodnie temu pogoda nas bardzo rozpieszczała. Po ostrzegawczych przymrozkach nadeszły piękne, słoneczne dni, a temperatura sięgała nawet ponad 20 stopni. Taką jesień to ja rozumiem ! Przyznam się szczerze, że poleciałam po całości, bo skusiłam się na lody. Przypłaciłam oczywiście bólem garda, jednak śliwka w czekoladzie Grycana była wyborna, polecam :) 

Na jednej niewinnej gałce nie poprzestałam. Akurat w domu była dynia. Część puree, które z niej przyrządziłam, nie zmieściła się w słoiku. I zaczęłam improwizować. W efekcie powstał mrożony jogurt dyniowy z persymoną. Mama mówi, że pyszny, ale najlepszy z rodzynkami. Mi smakował najbardziej ze startą mleczną czekoladą, kawałkami persymony i cynamonem. Jednak jak to z jogurtami mrożonymi bywa, sposób podania jest bardzo dowolny.


Mrożony Jogurt Dyniowy z Persymoną
(ok. 4 porcji)
Składniki:
  • 1 persymona
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 400g gęstego jogurtu greckiego*
  • 3-4 łyżki cukru pudru

*UWAGA: to ma być jogurt GRECKI, nie TYPU GRECKIEGO.

Przygotowanie:

  • Obieramy persymonę ze skórki, kroimy na kawałki i umieszczamy w misie blendera.
  • Do misy blendera wrzucamy cukier, puree z dyni i jogurt.
  • Mieszamy wszystko do momentu całkowitego połączenia składników.
  • Całość przekładamy do pojemnika (polecam metalowe) i chowamy do zamrażarki na 1h.
  • Po wyciągnięciu z zamrażarki miksujemy jogurt w blenderze i chowamy do zamrażarki na 2-3h.
  • Wyciągamy z zamrażarki, miksujemy, aż masa stanie się lekko kremowa i nakładamy do salaterek.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)